Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Jätteorkan ökar i styrka: "Fråga om liv och död"

Uppdaterad 08.03 | Publicerad 05.45

Sydöstra USA har knappt samlat sig efter att meterhöga stormfloder härom veckan svepte in med ovädret Helene.

Nu är orkanen Milton på väg mot Florida. Upp emot sex miljoner invånare har uppmanats att evakuera inför vad som kan bli det värsta ovädret på hundra år.

I Sanibel, ett samhälle på en ö av sandbankar utanför kuststäderna Fort Myers och Cape Coral i västra Florida, fyllde invånare på tisdagen snabbt tusentals sandsäckar för att upprätta någon form av skydd för sina hem och andra byggnader.

Klockan 22 på kvällen var alla tvungna att ta sig därifrån. Då blev det förbjudet att vara kvar på ön – personer som stannar kvar riskerar att bli gripna, har myndigheterna varnat.

Orkanen väntas nå Floridas västkust sent på onsdagskvällen, lokal tid.

– Det är inte läge att spela hjälte. Det är inte läge att försöka stå emot stormfloderna som är på väg, sade borgmästaren Richard Johnson inför den stora evakueringen, rapporterar lokaltidningen News-Press.

”Väldigt, väldigt kraftfull”

För knappt två veckor sedan orsakade orkanen Helene enorm förstörelse och många dödsfall. Stormfloder orsakade rekordhöga vattenstånd på flera håll. När orkanen Milton närmar sig spås upp emot tre och en halv meter höga stormfloder svepa in i områden som inte var bland de värst drabbade senast.

Evakueringsordrar har utfärdats för de flesta samhällen längs med delstatens västkust och dess många och avlånga sandbanksöar. I de områdena bor cirka 5,9 miljoner invånare, enligt nyhetsbyrån AP som stödjer sig på officiell statistik om hur många som är folkbokförda. Räddningstjänster har varslat om att ingen kan räkna med att bli undsatt när ovädret väl har dragit in.

– Ni borde evakuera nu, nu, nu. Ni borde redan ha evakuerat. Det är en fråga om liv och död och det är ingen överdrift, varnade president Joe Biden vid en pressträff i Vita huset på tisdagen.

Värsta på ett sekel

Milton har bitvis haft vindstyrkor på över 80 meter per sekund. På tisdagen uppgraderades den återigen till kategori fem på den femgradiga orkanskalan.

Lite längre norrut längs med kusten ringlade långa trafikköer norrut. I särskilt stormhärjade Saint Petersburg har bulldozrar försökt röja upp så mycket bråte som möjligt från gatorna för att det inte ska blåsa omkring och orsaka än större skador.

Om prognoserna står sig och Milton fortsätter i förutspådd riktning kommer storstadsområdet kring Tampa Bay att drabbas av det värsta ovädret på över 100 år.

I bästa fall drar orkanen vidare österut mot Atlanten utan att passera fler härjade delstater.