Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Grizzly ”Permobilmannen”, 13, köpte promenadskoter i stället för elsparkcykel

Uppdaterad 14.52 | Publicerad 14.24

När vännerna köpte elsparkcykel köpte Grizzly, 13, en permobil.

När han åker förbi reagerar många – och nu är han kändis i byn.

– Vi kallar den för ”Farfars bil”, säger han.

På sin skola i Gamleby har Grizzly, 13, blivit ”Permobilmannen”. Det är hans första smeknamn någonsin i sin kompisgrupp.

Det kommer från att han har köpt en egen promenadskoter, en permobil, för att åka runt på i byn, trots att han har fullt friska ben.

De flesta i hans ålder äger snarare en elsparkcykel, en cykel eller en skateboard. Så när Gamleby, via Västerviks tidning, fick reda på att Grizzly för skojs skull köpt ett färdmedel som egentligen är till för personer med nedsatt rörlighet, väcktes stor uppmärksamhet.

– Det är väldigt kul, säger han och skrattar.

Hur allting började

Det hela började när Grizzly började åka sin pappas permobil fram och tillbaka till mataffären eller till stranden.

Men en dag när han skulle skjutsa hem sin kompis så hoppade ett gäng på permobilen och började rycka i styret så att den nästan gick sönder.

– När jag kom hem på kvällen när vi skulle äta mat sa mina föräldrar att de hade funderat och sa att jag borde ha en egen permobil så att inte pappas skulle gå sönder, säger Grizzly.

”Kör så snabbt jag kan”

Nu under sensommaren och hösten har han åkt med sin alldeles egna permobil till fotbollsträningen och till stranden – och det är många han möter på vägen som vill testa.

– Då får man köra bort därifrån så snabbt man kan, säger Grizzly.

Utöver hans egen köpte familjen en till permobil som de ställt nere vid en båtkaj, som folk ska kunna hyra om de vill. Uppmärksamheten är något Grizzly trivs med, det har varit många som kommit fram i skolan.

– I början skrattade folk men sen när folk började känna till att jag har en så är det inte lika mycket reaktioner nu. I skolan så har jag börjat kallas ”Permobilmannen”, säger han.

Går att trixa med

Det finns fler saker att göra med permobilen än att åka till mataffären eller till stranden.

Permobilen kan komma upp i hastigheter upp emot 18 till 20 kilometer i timmen. Då kan man åka på två hjul, och det tycker Grizzly och hans vänner är kul. Men tricket har ännu inte något namn.

Promenadskotrarna fick dock ett namn för några veckor sedan.

– Jag och min kompis säger ”Farfars bilar”.

Han har tänkt på om han kanske skulle trimma den så att den går ännu fortare – men det har han och kompisarna inte tagit beslut om än.