Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Leif är mitt i orkanen: "Som ett vrålande troll"

Uppdaterad 07.48 | Publicerad 05.38

Svenske Leif Oskarsson befinner sig mitt i orkanen Milton i Florida.

– Vinden låter som att en djup, mörk röst, som ett stort troll, står och vrålar utanför, säger han.

Det är sent på kvällen i Florida, men ovädret gör det omöjligt att sova. Leif Oskarsson, ursprungligen från Stockholm, sitter i sin lägenhet på ön Clearwater Beach utanför Tampa och väntar på att elen ska försvinna.

– Runt en miljon människor har ingen el just nu, så vi har tur. Men man sitter ju bara här och väntar på att den ska gå, säger han till TT över en skakig telefonlina.

Han har bott i USA i över 30 år men aldrig varit med om något liknande.

– Jag har genomlevt kalla vintrar i Arvidsjaur med K4, stormar och snöstormar i Stockholm, men jag har aldrig i mitt liv sett sådan här vind. Och så mycket vatten, sådant tryck och så mycket förstörelse, säger han.

Vrålar som ett troll

Lägenheten där han befinner sig tillsammans med sin fru och familjens yorkshireterrier är konstruerad för att klara orkaner upp till kategori fyra. Milton var kategori tre när den slog mot land, och har därefter nedgraderats till en tvåa och sedermera etta.

Leif Oskarsson beskriver det som att Clearwater Beach befinner sig mitt i stormens öga. Vinden som mullrar förbi utanför låter som ett vrålande troll, kombinerat med en skrikande katt.

– Låt oss säga att du sitter på en motorcykel, kör 200 kilometer i timmen och fäller upp visiret. I den hastigheten kan du inte se någonting eller höra någonting. Så mycket blåser det, säger han.

”Skräp och vatten överallt”

När den första chocken lagt sig och Leif Oskarsson insett att familjen och bostaden ser ut att klara sig gick tankarna till morgondagen, säger han. Hur kommer det att se ut när dagen gryr?

– Allt som ska städas, alla firmor som måste fixas, har någon blivit skadad? Det är träd överallt, kablar överallt, skräp och vatten överallt, säger han och tillägger:

– Det känns som ett krig.