Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Därför är barn mer utsatta för mpox

Uppdaterad 20.46 | Publicerad 19.47

Data från WHO visar att unga löper en högre risk att dö av mpox nya undertyp klad 1.

Men risken att svenska barn skulle drabbas i någon större utsträckning bedöms som låg.

– Det har rapporterats att barn blivit svårt sjuka, men det kan också bero på att de är undernärda, säger smittskyddsprofessor Jan Albert.

Världshälsoorganisationen, WHO, utlyste i veckan globalt nödläge efter att infektionssjukdomen mpox brutit ut i flera afrikanska länder och Sverige har fått ett bekräftat fall av den nya varianten klad 1.

Samtidigt pekas unga ut som en särskild riskgrupp. Enligt WHO:s data från den demokratiska republiken Kongo löper barn under 15 år en fyra gånger högre risk att dö av mpox.

Men Jan Albert, smittskyddsprofessor på Karolinska Institutet, menar att den risken nödvändigtvis inte gäller för Sverige.

– Vi har inte full koll på omfattningen av det här viruset än. Det har rapporterats att barn blivit svårt sjuka, men det kan också bero på att de är undernärda. Dessutom upptäcker man framför allt de allvarligaste fallen i början av ett utbrott. Jag tror inte att föräldrar här i Sverige ska vara oroliga, säger han.


”Aldrig någonsin fått ett vaccin”

Klara Sondén, biträdande statsepemiolog, lyfter en annan tänkbar förklaring till att barn under 15 år varit mer utsatta för både smitta och allvarlig sjukdom i utbrottet i Afrika.

Att de som är födda på 70-talet eller tidigare ofta är vaccinerade mot smittkoppor.

– Det kan möjligen bidra till en bakgrundsimmunitet hos de äldre delarna av befolkningen. Medan barn och unga, de har aldrig någonsin fått ett vaccin mot något virus i gruppen pox, sa Klara Sondén till Aftonbladet i går.

Osannolikt att det blir en pandemi

På fredagskvällen gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationer för de som reser till och från platser där mpox sprids. Man uppmanas att vara uppmärksamma på symptom, som blåsor eller sår, och att kontakta sjukvården vid misstanke om smitta.

Men risken för att det skulle bli någon omfattande spridning av mpox i Sverige bedömer Jan Albert som liten.

– Smittsamheten är inte jättestor och den nya varianten kräver fortfarande nära kontakt, till skillnad från coronaviruset som var luftburet. Att det skulle bli en situation som liknar coronapandemin är väldigt osannolik. Men det är inte omöjligt att det kan komma enstaka nya fall av mpox, säger han.

Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

Inte aktuellt med vaccinering

Den nya varianten tros vara något mer aggressiv och lite mer smittsam jämfört med tidigare, men det är i nuläget inte aktuellt med någon omfattande vaccinering i landet.

– I dag finns det ett vaccin mot den tidigare varianten klad 2 som troligen ger skydd mot klad 1. Dessutom är det här en övergående sjukdom för de flesta med feber, svullna lymfkörtlar och hudutslag i form av blåsor, säger Jan Albert.

Följ ämnen i artikeln