Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Nya råd för vaccin mot mpox

Uppdaterad 16.48 | Publicerad 15.05

Folkhälsomyndigheten presenterar nya råd för vaccination mot mpox.

Flera nya grupper rekommenderas nu ta vaccin för att förhindra smittspridning i Sverige.

Uppdateringen av vaccinråden berör den som ska resa till ett geografiskt område med pågående smittspridning av mpox i samhället, och som kan komma att utsättas för en särskild risk att exponeras för smitta, skriver Folkhälsomyndigheten på sin sajt.

Som exempel på berörda grupper nämns ”hälso- och sjukvårdspersonal, biståndsarbetare eller andra som avser att vistas i ett geografiskt område med pågående smittspridning av mpox i samhället och som avser att ha en nära fysisk kontakt med personer i lokalsamhällen där smittskyddsåtgärderna i de allmänna reserekommendationerna inte bedöms vara tillräckliga.”

Inför vaccinering ska alltid en läkare konsulteras.

– Den viktigaste åtgärden för att skydda sig mot mpox om man befinner sig i ett område med pågående spridning är att avstå från nära fysiska kontakter, och framförallt nya sexuella kontakter, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén i ett uttalande.

För de grupper som sedan tidigare rekommenderas vaccination mot mpox kvarstår tidigare rekommendationer.

Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

De nya rekommendationerna har tagits fram efter att Världshälsoorganisationen, WHO, förra veckan deklarerade globalt nödläge med anledning av sjukdomen. Detta sedan en ny variant av viruset fått spridning.

Virusvarianten kallas klad 1, och verkar vara mer smittsam och farlig än den tidigare variant som spridits. Det pågående klad 1-utbrottet upptäcktes i Demokratiska republiken Kongo och ett antal andra länder i centrala Afrika. I regionen har tusentals människor smittats, och mer än 500 dött av den nya virusvarianten.

Det första rapporterade fallet utanför Afrika var en man från Sverige, som varit på resa i Kongo.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln