Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Magdalena Andersson: ”Hon är no-nonsense”

Uppdaterad 07.46 | Publicerad 06.40

CHICAGO. Magdalena Andersson skrev historia som Sveriges första kvinnliga statsminister.

Nu hoppas hon att Kamala Harris ska spränga samma symboliska barriär i USA.

– Hon är no-nonsense och säger som det är, säger S-ledaren.

Efter en av de mest turbulenta somrarna i amerikansk politik någonsin blev Kamala Harris till slut Demokraternas officiella presidentkandidat natten till fredag. På plats i publiken fanns den svenska S-ledaren Magdalena Andersson, som under fyra dagar samlat inspiration på partikonventet i Chicago.

Förutom att nätverka med politiker, har hon även tagit in atmosfären när Demokraternas toppnamn hållit sina tal kväll efter kväll. Ett av de mest minnesvärda ögonblicken var det överväldigande mottagandet av Hillary Clinton, där jublet aldrig tycktes vilja ta slut, berättar hon.

– Det blev verkligen en påminnelse om att det hon gjorde när hon ställde upp som presidentkandidat var att bana väg för att kvinnor också kan vara presidenter, säger Andersson.
– Nu blev det inte hon som blev den första kvinnliga presidenten. Jag hoppas verkligen att det blir Kamala Harris nu.

På kavajslaget bär Andersson en pin med texten ”Harris 2024”. Att hon öppet stöttar en av kandidaterna i årets amerikanska val ser hon varken som kontroversiellt eller ovanligt.

– Stefan Löfven stöttade Biden och Fredrik Reinfeldt stöttade Obama. Det vore mer anmärkningsvärt att inte ta ställning i den här frågan, säger hon.

– Det är tydligt att Trump inte är en vanlig presidentkandidat; han accepterade inte valresultatet och försökte i praktiken genomföra en statskupp den 6 januari efter att han förlorat valet.

– Med det sagt: Oavsett vem som blir vald måste en svensk statsminister naturligtvis kunna samarbeta med den personen.

Målet med resan är att samla inspiration.

Det amerikanska valet påverkar även Sverige, särskilt när det gäller klimat- och säkerhetspolitiken, samt vilket fortsatt stöd USA är villigt att ge Ukraina, säger hon.

– De står inför en politisk motståndare som kan säga vad som helst, sprida rena lögner och framföra orimliga anklagelser. Hur bemöter man sådant?

Andersson ser likheter med situationen i Sverige och menar att ytterhögern agerar på samma sätt som Trump.

– Det ser vi inte bara i USA, utan även i Europa och här i Sverige. Det finns mycket att lära av det.

Magdalena Andersson.

Inspireras av ”weird-attacken”

Hon menar att Demokraternas arbete ligger i linje med den politiska riktning som Socialdemokraterna strävar efter – likheter finns, men också mycket att lära. Andersson tog sig också tid för en inspirationsresa till Wisconsin under veckan, där hon besökte ett av Harris lokala kampanjkontor. Hon märkte av ett nytt driv i kampanjen sedan Biden klivit åt sidan.

– Där kunde man ju verkligen ta på entusiasmen i rummet. De berättade att de varit tvungna att utöka öppettiderna, för att så många vill komma dit och hjälpa till.

Valarbetarnas material tog slut, och de försökte trycka nytt, men kunde knappt hålla jämna steg med efterfrågan från alla nya frivilliga.

– Det verkar vara ett himla drag i kampanjen just nu, säger Andersson.

– Det kan bli avgörande för valet. Men det som verkligen spelar roll är hur det går i de centrala vågmästarstaterna, och där verkar de ju knappa in.

En taktik som Harris-kampanjen använder mot Donald Trump är att framställa rivalerna som ”weird” – knäppa – istället för att attackera dem som ett hot mot demokratin. Harris har också sett ett uppsving i stödet från unga väljare, vilket delvis kan tillskrivas kampanjens starka närvaro online.

Genom att utnyttja memes och humor har de skapat virala klipp av Kamala Harris med låtremixer och slagkraftiga citat, något som når unga på ett sätt som Joe Biden aldrig riktigt lyckades med.

Kamala Harris på konventet.

Även där ser Andersson möjligheter att hämta inspiration.

– De gör vissa ironiska blinkningar till vad Trump säger och gör. Det är uppenbart en effektiv metod, och det finns mycket vi kan lära oss om hur man bemöter den typen av krafter, som vi även har i Sverige med Sverigedemokraterna.

I klipp på sociala medier säger Harris-fans att de blivit "coconutpilled" efter ett tal där Harris nämnde kokosträd, kampanjen har också använt neongrönt och omfamnat att kallad "brat" efter ett album av artisten Charlie XCX.

– Det är tydligt att man kan nå igenom med humor istället och tränga igenom algoritmerna för att dyka upp i flödena. Det är verkligen intressant, säger Andersson.

Hur stor skillnad blir det för dig och Sverige om Kamala Harris är den som blir president?

– Min bedömning är att det skulle vara betydligt bättre för både Sverige och Europa. Den svenska regeringen måste samarbeta med USA:s president oavsett vem det är, men det är mycket enklare om det är en president som värdesätter internationellt samarbete.

På plats i arenan i Chicago har amerikanerna bjudit på en politisk show som inte har något motsvarighet i Sverige. De blandar kändisar, världsstjärnor och filmklipp i en fyra dagar lång tv-sänd fest.

– Det är en välregisserad show. De växlar mellan personer som attackerar Trump och de som talar väl om Harris, säger Andersson.

Vid ett tillfälle använde de rapparen Lil’ John för att lyfta fram delstaten Georgias röster i nomineringsprocessen. Kanske borde svenska partier hämta inspiration härifrån, säger Andersson med ett skratt.

– Ja, då får vi väl satsa på Markoolio för oss, förstås!

Magdalena Andersson med en Kamala Harris-pin.

”Väldigt varm”

För två år sedan besökte Magdalena Andersson Vita huset som Sveriges första kvinnliga statsminister. Hon var där för att träffa Biden tillsammans med Finlands president när båda länder ansökte om medlemskap i säkerhetsalliansen Nato.

Då mötte hon också Kamala Harris.

– Som ofta är fallet när man är kvinna i sådana sammanhang, är det inte många kvinnor runt bordet, säger Andersson.

– Vi hade också möjlighet att byta några ord, enskilt hon och jag. Det var väldigt bra samtal. Hon är uppenbart no-nonsense, hon säger som det är.

– Det är uppenbart att hon är kompetent för uppdraget, och också väldigt, väldigt varm.

ANNONS