Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Svenska Michele, 59, om sin gamla skolkamrat Kamala Harris: ”Alla är så jäkla glada”

Publicerad 2024-08-22 22.52

CHICAGO. Som barn lekte de på samma skolgårdar.

Nu kan en av dem bli USA:s nästa president.

– Jag hoppas att jag får komma till Vita huset när hon vinner, säger svenska Michele Pred, 59, som är på plats när Kamala Harris kröns till Demokraternas presidentkandidat.

Natten till fredag håller Kamala Harris, 59, det viktigaste talet i sin karriär och tar officiellt emot presidentnomineringen – som den första svarta kvinnan i USA:s historia.

Då sitter en stolt svensk-amerikan på läktaren: Michele Pred.

Hon har fått sin biljett av sin gamla skolkamrat, Kamala Harris – eller åtminstone indirekt, tack vare deras gemensamma väninna. Michele visar sitt åtråvärda entrékort som dinglar runt halsen.

”Hedersgäst”, står det.

– Det ska bli enormt spännande, säger Michele Pred.

– Alla är så jäkla glada och har hopp. Man känner spänningen. Det är helt otroligt.

Vi möts några kvarter från Demokraternas partikonvent i Chicago, i en grön sammetssoffa på ovanvåningen till utställningen där Michele Pred visar en del av sin politiska konst. Hon bor till vardags i Kalifornien, och det var också där, i Berkeley utanför San Francisco, hennes uppväxt vävdes samman med Kamala Harris. De fick syn på varandra första gången i runt åttaårsåldern. Michele och Kamala är jämnåriga och gick i samma årskurs, först på Thousand Oaks Elementary och senare på Franklin Middle School, men i parallellklasser.

Michele på bild med Kamala.

– Jag kände inte henne men jag minns henne väl från skolgården, säger Michele Pred.

– Hon var nämligen nära vän med min vän. Jag kommer ihåg att hon var blyg och att jag brukade se dem tillsammans.

Det var tidigt 70-tal, en speciell tid i San Francisco-området; det sjöd av politisk stridsvilja och vimlade av liberala aktivister. Kvinnorättsrörelsen jublade över framsteg med nationell aborträtt i USA.

Barndomen spenderade Michele i både USA och Sverige, ett år här och ett år där, eftersom hennes föräldrar kom från respektive land.

Men det är framförallt åren i Berkeley som formade både Harris och henne själv, enligt Michele Pred. Kamala Harris, vars föräldrar hade rötter i Indien och Jamaica, har i sina memoarer beskrivit hur uppväxtmiljön gav henne en känsla av politiskt ansvar – att vara ”ung, begåvad och svart” innebar att lyfta hela sitt samhälle.

Michele Pred kommer från en politisk familj och säger att hon känner ett särskilt band till Harris.

Michele säger att hon känner ett särskilt band till den sittande vicepresidenten, även eftersom Harris mamma studerade vid samma universitet som Micheles pappa var professor.

Det var också en tid då elever bussades till olika skoldistrikt för att främja integration och mångfald. Harris och andra svarta barn från hennes grannskap skickades till ett mer välmående område, medan Michele senare skickades med integrationsbussar till Harris område.

– Jag kommer också från en väldigt politisk familj, så sådana diskussioner var vanliga vid middagsbordet. Vi pratade mycket om anti-krigsrörelsen och motståndet mot Vietnamkriget, samt yttrandefrihet – frågor som var centrala vid University of California, Berkeley. Det var en tid präglad av så många händelser omkring oss, och jag känner mig knuten till henne på det sättet, säger Michele Pred.

– Aktivism och engagemang är verkligen en del av mitt blod och mitt DNA. Det är tack vare sådana erfarenheter som vi formades.

Michele Pred träffade för bara ett par år sedan en väninna, som fortfarande står Kamala Harris nära. Den gemensamma vännen har besökt vicepresidentens hem i Washington DC och deltagit i fester som Halloween, Thanksgiving och jul. Det har hänt att hon tagit med Michele Preds konst – väskor med lysande och blinkande feministiska budskap – till festerna.

Några av Micheles konstnärliga väskor.

– Hon visade väskan för Kamala och berättade att vi hade gått i skolan tillsammans. Hon svarade, oh I love it! Det var ju spännande att höra, säger Michele.

– Jag har sett väskorna på bilder på hennes fester, det är lite kul. Hon vet vad jag gör, och vi kommer ju att träffas så småningom. Jag hoppas kunna gå till Vita huset när hon vinner.

Michele har träffat Harris även i vuxen ålder, på ett event för aborträttigheter. Det var strax före pandemin, innan Harris var Bidens vicepresident. Då hann hon bara prata med henne kort.
Men eftersom att hon har fått en hedersgäst-biljett genom Kamala Harris Team, säger Michele att hon hamnat på listor över Harris närstående, och potentiellt kan få fler inbjudningar i framtiden.

Inför Demokraternas partikonvent ska Harris ska ha fått höra att Michele är en gammal skolkamrat.

Demokraternas konvent i Chicago.

Hur känns det att se henne från skolgården och nu till att potentiellt möjligen bli USA:s nästa president?

– Alltså det är helt enormt, otroligt att en kvinna, och en svart kvinna ska bli presidentkandidat. Någon som är så jäkla smart. Inte alla amerikanska presidenter har varit smarta, men hon är jättesmart och jätteduktig, ler Michele.

Michele var på besök i Sverige när amerikansk politik hade sin mest turbulenta sommar någonsin, med mordförsök på Trump och sedan Biden, 81, som klev åt sidan som presidentkandidat.

Michele säger att hon var lättad över att se Biden ge plats åt Harris istället. Hon tror nämligen inte att presidenten hade vunnit en andra gång mot Donald Trump, 78.
Däremot tror hon att Harris har en god chans.

– Det är fortfarande mycket att göra innan valet. Men jag känner ny energi, speciellt med unga människor.

– Jag bor i och för sig i en bubbla, det måste jag medge. För jag bor i San Francisco-området, så vi har ju inte lika många Trump-väljare. Men om alla demokrater verkligen går och röstar, då vinner hon.

En fråga som engagerar Michele Pred allra mest, och som hon anser att Kamala Harris hanterar bättre än Joe Biden, är aborträttigheter. Biden, med sin katolska bakgrund, hade svårt att ens uttala ordet abort – ”men Kamala skriker det”, som en abortmotståndsorganisation uttryckt det.

Aborträtt har blivit en av Harris spetsfrågor i valet. Efter att Trump tillsatt tre domare på Högsta domstolen, som rullade tillbaka den nationella aborträtten, har flera delstater förbjudit eller kraftigt skärpt sina abortlagar. Harris kallar dessa åtgärder för ”Trump-förbud” och vill återupprätta aborträtten över hela landet.

Det är också den fråga som Michele Preds konst kretsar kring. Över nyckelbenen hänger ett halsband med berlocker som ser ut som abortpiller i silver. I knät håller hon en väska med budskapet ”We are not going back”, som på bara ett par veckors tid har blivit Harris kärnslogan i valet.

Michele fortsätter ner för ståltrappan, till konstutställningen. Där hänger hennes handväskor, med fler blålysande abortbudskap.

På en väska står det ”Vote”.

På nästa står det ”My body my business”.

På en tredje står det ”Pussy grabs back”, en blinkning till när Trump sa att han som kändis kunde klämma kvinnor i underlivet.

Michele Pred gör väskorna själv och har hållit på i tio år. De är samlarobjekt, och kosta 2800 dollar. De har synts på rödamattan under Oscars, och ägs av kändisar som politikern Hillary Clinton och komikern Amy Schumer.

– Jag trodde inte att jag skulle hålla på med dem i så många år. Jag tänkte göra runt femtio stycken. Men sedan blev Trump president, och det blev en slags terapi för mig. Att kunna reagera på politiken snabbt, som med Metoo, eller Pussy grabs back. De blev en hit, säger hon.

– Jag kallar dem för ”småskaliga feministiska billboards”. De ska inte bara stå på en hylla, de ska bäras ute i världen.

Målet är att få ge en väska med ”We are not going back” till Kamala Harris. Helst vill hon överlämna den personligen, om hon någon dag får chansen.

Michele Pred byter ut sin väska, och plockar ner en röd-vit-blå, med ordet ”Vote” blinkande i neonblått.

Hon tar taxin till och arenan i Chicago och visar upp sin hedersbiljett, för att sedan glida in på sektionen vigd åt vänner och familj.

Ögonblicket i natt, då Kamala Harris intar scenen, och officiellt är presidentkandidat, tror hon blir alldeles magiskt att bevittna.

– Man känner verkligen spänningen i luften när man är här. Det är helt otroligt.

Följ ämnen i artikeln