Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

SVT-profilen ”Robot-Fredrik” död i olycka

Publicerad 10.40

Fredrik Löfgren i en av sina favoritmiljöer, liggandes på gräset i solen och koda.

Forskaren, entreprenören och AI-experten Fredrik Löfgren blev känd som ”Robot-Fredrik” i SVT.

I tisdags kväll dog han i en bussolycka och minns nu för sin stora empati och sitt engagemang för rättvisa och jämlikhet.

– Fredrik hade förmågan att han var enormt social, enormt smart och enormt snäll, säger hans pappa Erik Löfgren, till Corren.

I tisdags kväll kablades nyheten om bussolyckan i Brommaplan ut.

En man i 30-årsåldern dog efter att ha blivit påkörd av en buss i anslutning till ett övergångsställe.

Mannen var AI-entreprenören Fredrik Löfgren, 32, bosatt i Linköping och uppväxt i Sifferbo, Dalarna.

Fredrik under sommaren matte- och programmeringsläger, som han var en av initiativtagarna till.

Vann ”Genikampen”

Sedan dödsfallet blev känt har hyllningarna mot SVT-profilen strömmat in.

Enligt Lena Miranda, vd för Linköping Science park, har Fredrik Löfgren betytt oerhört mycket för att få barn att ta till sig ny teknik.

– Han har verkligen varit med hela vägen. Det känns också lite som att man har tappat en viktig pusselbit i själen av allt det som är vi. Hans bidrag kan verkligen inte underskattas. Hur mycket han har betytt för de aktiviteter vi har gjort som har riktat sig till just barn och ungdomar och verkligen varit en community-byggare, säger hon till Corren.

Fredrik Löfgren gjorde sig bland annat känd genom tv-framträdanden i TV4:s ”Talang”, där han uppträdde med robotar från Linköpings universitet. Redan 2014 vann han SVT-tävlingen ”Genikampen” och blev senare SVT-profil som ”Robot-Fredrik”.

Förra året tilldelades han Mensapriset för sitt stora engagemang för att stötta barn och ungdomar att utvecklas och för sitt arbete att främja mänsklig intelligens.

För Corren berättar Fredriks pappa Erik Löfgren att sonen levt ett intensivt liv, med många järn i elden och mycket engagemang.

– Vi som föräldrar vet att Fredrik skulle vilja tacka alla människor som han har fått möjlighet att jobba med och träffa, säger Erik Löfgren till Corren.

Polis, räddningstjänst och flera ambulanser ryckte ut till Brommaplan.

Fredriks favoritlägen

När Aftonbladet når familjen vill man lyfta fram två situationer där Fredrik Löfgren mådde som bäst genom två bilder av sonen.

Dels från sommarens matte- och programmeringskollo där han var en av initiativtagarna. Lägret vänder sig till särbegåvade barn.

I den andra bilden syns Fredrik ligga i gräset med en dator.

”Bilderna visar favoritlägen för Fredrik. Att ligga ute i gräset på sommaren och koda, men också stå framför barn och berätta om robotik”, skriver familjen.

Vännen och kollegan Fredrik Heintz, professor på Linköpings universitet skriver på Facebook om Fredrik Löfgren:

”Alltid glad, positiv och entusiastisk. Du engagerade dig och fick andra att bli lika entusiastiska. Glädjespridare, allmänbildare och framtidsskapare. Särskilt barn och ungdomar var viktiga för dig. Du såg alltid det positiva i allt. Nu är det upp till oss att fortsätta det du började och se till att skapa den positiva framtid du levde för!”

Fredrik Löfgren blev 32 år gammal.

Bussen stod efter olyckan stilla i anslutning till ett övergångsställe. Polisen har inlett en brottsutredning.

ANNONS