Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Nu skriver Kamala Harris historia

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-08-22 23.51

Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris, fotograferad för ett par veckor sedan i Georgia.

Talet är hennes livs största utmaning och hon har övat i dagar.

När Kamala Harris kliver ut på scenen på Demokraternas konvent har hon en uppgift: Entusiasmera väljare och partikamrater inför presidentvalet den 5 november.

– Jag hoppas alla delar av henne speglas i talet, säger S-ledaren Magdalena Andersson

Indisk-jamaicanska Harris skriver historia som den första kvinnliga presidentkandidaten med minoritetsbakgrund. Men just det har hon inte understrukit vid kampanjmöten hittills. I stället har hon talat om vikten av aborträtt, hur hon som tidigare åklagare kan ta sig an Donald Trump och att en tuff uppförsbacke väntar under valrörelsen.

Men hennes övergripande tema är glädje, något Demokraterna verkar ha ett uppdämt behov av. Detta efter en nervös tid som slutade med president Joe Bidens besked att han inte ställer upp för omval utan stödjer Harris.

– Optimismen och entusiasmen här är så stark att den nästan går att ta på fysiskt. Jag tror taket kommer lyfta under talet, säger Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson som är på plats i Chicago.

Politisk vision?

Andersson lärde känna Harris under arbetet med Sveriges Nato-ansökan. Hon beskriver henne som ”no-nonsense”, rak och tydlig.

– Hon är uppenbart kunnig och kompetent och samtidigt varm och rolig. Många vittnar om att hon verkligen bryr sig om människor. Jag hoppas alla de delarna speglas i talet.

Bedömare är överens om att Harris, när hon accepterar partiets presidentkandidatur, måste lägga fram en politisk vision och presentera sig mer i detalj. Hon har kritiserats för sakpolitiskt tunna tal och för att inte ha hållit någon presskonferens sedan hon tog över stafettpinnen.

Harris väntas tala om den 5 november som ett val mellan det förflutna och framtiden. Oberoende mittenväljare lär lyssna extra noga efter uppgifter om ekonomiska reformer, skärpt gränssäkerhet och kriget i Gaza. Utanför konventet har tusentals aktivister demonstrerat mot Vita husets stöd för Israel.

Viktig symbolik

Harris tal innebär starten på den faktiska valrörelsen. Om hon vinner presidentvalet, vad får det då för betydelse?

– Det är otroligt viktigt att USA:s president är någon som står upp för en regelbaserad världsordning snarare än de starkas rätt. Hon är en varm anhängare av ett starkt Nato och fortsätt stöd till Ukraina, men det är inte tydligt hur Donald Trump skulle agera i de frågorna, påpekar Andersson.

Att Harris är kvinna är underställt att hon är en bra person med bra politik, säger S-ledaren men lägger till att det finns viss symbolik i det.

– När jag blev Sveriges första kvinnliga statsminister märkte jag att det fanns en större symbolik i det än jag väntat mig. Det kan ha större betydelse här då USA är ett mindre jämställt land och presidenten världen mäktigaste person.