Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Nya råden: Då behöver du mpox-vaccin

Sofia Hedberg/TT

Uppdaterad 17.17 | Publicerad 15.14

"Jag vill betona att de allra flesta resenärer inte behöver vaccination mot mpox", säger statsepidemiolog Magnus Gisslén. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat vilka som rekommenderas vaccination mot mpox.

– Det handlar om ett fåtal personer som reser till områdena med pågående samhällsspridning, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén till TT.

De nya rekommendationerna innebär att ett begränsat antal personer som åker till de berörda länderna kan komma att ha ett behov av vaccin.

– De allra flesta som åker till de berörda länderna behöver inte vaccineras, säger Magnus Gisslén

Rekommendationerna för vaccinering berör den som ska resa till ett geografiskt område med pågående smittspridning av mpox i samhället, och som kan komma att utsättas för en särskild risk att exponeras för smitta, uppger Folkhälsomyndigheten.

– Vaccination kan vara aktuell för viss hälso- och sjukvårdspersonal, biståndsarbetare eller andra som kommer att vistas i ett geografiskt område med pågående smittspridning, säger Magnus Gisslén.

Vaccination kan alltså vara aktuell där smittskyddsåtgärderna i de allmänna reserekommendationerna inte bedöms vara tillräckliga.

Tillräckligt med vaccin

Folkhälsomyndigheten uppger att det är ett mindre antal personer som kommer att beröras av de nya riktlinjerna.

– Vi har tillräckligt med vaccin för att det ska räcka till de som omfattas av de nya rekommendationerna, säger Gisslén.

Den viktigaste åtgärden för att skydda sig mot viruset om man befinner sig i ett område med pågående spridning är att avstå från nära fysiska kontakter, enligt Gisslén.

– Man bör undvika nya sexuella kontakter och andra nära fysiska kontakter, säger han.

Det gäller både hetero- och homosexuella kontakter i de berörda områdena.

Fler fall väntas

Den variant av mpox som nu sprids i Afrika, kallad klad 1, tros vara både smittsammare och dödligare än varianten klad 2, vars spridning tog fart 2022 och som även finns i Sverige.

I förra veckan fick Sverige sitt första fall av den farligare varianten, det första som konstaterats utanför Afrika. På torsdagen fick Thailand det första bekräftade fallet av den nya varianten av mpox.

– Vi kan nog förvänta oss att det kommer fler fall i Europa men risken för större smittspridning i Sverige och Europa bedöms som mycket låg, säger Magnus Gisslén.

Följ ämnen i artikeln