Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Urspårad nollning på Hersby gymnasium: ”Rena rama Lundsbergsfasoner”

Rektorns varning till elever: Informerar polisen

Uppdaterad 18.37 | Publicerad 16.05

Hersby gymnasium på Lidingö.

Förnedringstävlingar, förbud att vara i skolkafeterian och regler kring hur du ska klä dig.

Nollningen på Hersby gymnasium på Lidingö får elever att stanna hemma från skolan.

– Jag är så jävla arg för det här har totalt spårat ur, säger en förälder till Aftonbladet.

Varje nytt läsår är det tradition i svenska skolor att välkomna nya elever – ettorna – med nollning.

I många fall innebär det en eftermiddag eller kväll fylld med lekar, tävlingar och fest. Målet är att de nya eleverna ska lära känna varandra och de äldre eleverna som utför nollningen.

Men på Hersby gymnasium på Lidingö utanför Stockholm pågår nollningsprocessen under flera månader.

– De äldre eleverna får bestämma allt. Och om man känner en elev i trean får man absolut inte hälsa på den i korridoren utan att få påföljder, säger en förälder vars barn går på gymnasiet.

”Helt absurt”

Reglerna från treorna handlar bland annat om vad de nya eleverna får ha på sig i skolan, berättar föräldern.

– Det är absolut förbjudet för tjejer ha håret i en tofs, bära kjol eller shorts. Som kille får man inte ha på sig t-shirt på två månader.

Men regeln som presenteras som absolut viktigast att följa är den som gäller skolmatsalen, säger föräldern.

– Ettorna får inte besöka skolmatsalen eller äta i den. Vilket gör att eleverna ringer hem till sina föräldrar och frågar om pengar till att äta ute. Det är helt absurt.

Flera elever på skolan som Aftonbladet pratar med säger dock att det är kafeterian, inte matsalen, som ettorna inte får vara i under nollningen.

Processen avslutas med en kväll fylld med förnedringslekar och alkoholhets.

– Alla elever blir inte inbjudna till nollningen, utan treorna filmar eleverna i korridorerna under flera veckor för att ha koll på vilka som ska nollas. Sedan kommer de fram en dag och frågar om ettan vill nollas. Men ingen vågar såklart säga nej, även om de vill det.

Kritiserar skolan

På grund av rädsla för nollningen har flera elever på skolan valt att stanna hemma, berättar föräldern.

– Eleverna ljuger för sina föräldrar och säger att de har ont i magen. Sedan kommer det fram att det handlar om nollningen. Det här är rena rama

LundsbergsfasonerDebatten om nollning blossat upp i Sverige året 2013 efter att en elev på internatskolan Lundsberg, som ligger tre mill norr om Kristinehamn, fått brännskador av ett strykjärn – under en nollningsritual. Året därpå dömdes två av skolans elever i tingsrätt för vållande till kroppsskada. .

Flera föräldrar rasar nu mot skolan – och menar att skolledningen inte gör tillräckligt för att motarbeta nollningen.

– Risken är att eleverna går i skolan och mår dåligt i två månader. Sen när de själva går i trean har de glömt bort hur det var och utsätter andra för samma.

Föräldern fortsätter:

– Det räcker inte med att skolan tar avstånd – de måste förbjuda och ta tag i det här problemet.

Rektorn: Kontakt med äldre elever

Patrik Nimmerstam, som är rektor på skolan, har efter terminsstarten skickat ut ett brev till elever och vårdnadshavare – om nollningen.

”Läsåret har börjat och det har varit ett nöje att träffa våra nya elever. Vi har nu en del information om att det händer en del saker som inte är acceptabla. Det kan handla om tryck kring viss klädsel och var man får vara i skolan för eleverna i åk 1”.

I ett mejl till Aftonbladet uppger han att skolan jobbar aktivt för att förhindra att kränkande nollning sker.

”Tack vare de förebyggande informationsinsatser som gjordes vid skolstart har vi nu fått konkret information om äldre elever som varit involverade i detta, och inlett en dialog med de utpekade personerna”, skriver han.

Vad vill ni säga till elever som överväger att byta skola – eller som inte vill välja Hersby till ettan – på grund av nollningen som äger rum?

”Att det vore väldigt beklagligt, eftersom Hersby gymnasium brukar upplevas som både trivsam och trygg av både lärare, elever och utomstående som besöker skolan och har dessutom mycket goda elevresultat”.

Patrik Nimmerstam fortsätter i mejlet till Aftonbladet:

”Den här problematiken är vare sig ny eller unik för vår skola. Vi har varit tydliga med att all typ av kränkande behandling av andra elever är oacceptabel och vi tar helt avstånd från allt sådant”.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att ettorna inte får vara i matsalen under nollningen. Flera elever som Aftonbladet pratat med säger att förbudet gäller skolkafeterian.