Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Sextävlingar på svenska partybåtarna i Magaluf: ”Förnedrande”

Advokaten: Hade varit olagligt i Sverige

Uppdaterad 2024-07-07 | Publicerad 2024-07-06

Under studentresorna i Magaluf är det tradition att åka partybåt.

Nu vittnar svenska gymnasieelever om att förnedringstävlingar och extrem fylla äger rum ombord.

– Hade jag varit nykter hade jag aldrig varit med i en sexställningstävling framför hundra andra svenskar, säger en 18-åring som var med på en partybåt och vill vara anonym.

Varje år åker tusentals svenska ungdomar utomlands på studentresor till ökända festorter.

I en veckas tid tog Aftonbladet rygg på 18- och 19-åriga gymnasieelever i den spanska orten Magaluf på Mallorca. Flera av dem berättade om nollningsliknande lekar som ägde rum på researrangören Nordic invasions partybåtar.

– Det är typ det sjukaste jag varit med om, säger en tjej till Aftonbladet.

En 19-årig kille från södra Sverige säger:

– Det var en otroligt hetsig stämning. I stunden var det roligt, men nu i efterhand fattar jag typ inte riktigt hur det där kunde hända. Det var förnedrande och över alla gränser, säger han.

Svenska gymnasieelever berättar om förnedringstävlingar och extrem fylla på partybåtarna.

Mobilförbud och nakenbad

Båtturerna arrangeras vid flera tillfällen under studentveckorna. Omkring 100 personer får plats på varje båt. Under timmarna som deltagarna är till havs råder mobilförbud. Ingenting får fotas eller filmas.

Flera av dem som Aftonbladet pratat med säger att partybåten var det roligaste som ägde rum under studentveckan. Andra berättar om fyra nollningsliknande tävlingar ombord. Uppgifterna om tävlingarna har bekräftats av anställda hos researrangören.

  • Sexställningstävlingen. Två deltagare paras ihop – en tjej och en kille. De ska tillsammans göra så många sexställningar de hinner under loppet av 30 sekunder. Tre par tävlar mot varandra. Vinnarna får två minuters ”egentid” på en toalett på båten.
  • Kysstävlingen. Deltagarna ska kyssa så många personer de hinner inom loppet av en minut.
  • Bada nakna. En person ska klä av sig naken för att alla deltagare på båten ska få bada i havet.
  • Gräddtävlingen. Tre killar blir uppkallade till dj:n. På golvet ligger tre tjejer i bikini. Anställda hos Nordic invasion sprutar grädde på tjejernas kroppar. Killarna uppmanas då slicka upp grädden – men först får killarna ögonbindel. Under tiden byter arrangören ut tjejerna på golvet till killar.

– Många tog ju fram sina mobiltelefoner i smyg, säger en tjej till Aftonbladet.

Priset: Två minuter på en toalett

En 18-årig kille var på partybåten tillsammans med sina killkompisar i början av juni. När dj:n berättade om att de skulle bli tävlingar blev han taggad på att ställa upp.

– Jag tyckte det lät kul. Men när alla deltagare hade blivit utsedda så berättade dj:n att det handlade om en sexställningstävling. Då ångrade jag direkt att jag ställde upp, säger han.

Båtturerna arrangeras vid flera tillfällen under studentveckorna.

Han blev ihopparad med en tjej och de skulle under 30 sekunder göra så många sextävlingar de hann.

– Det gick inte bra för oss. Varken jag eller den här tjejen ville göra leken. Jag märkte verkligen hur obekväm hon var och jag försökte få henne att slappna av, men hon ville inte. Vi kom sist. Då pekade dj:n på mig och sa i micken ”man ser på dig att du är oskuld”.

Varför slutade du inte om hon kände sig obekväm?

– Det var så hetsig stämning. Det fanns liksom ingen möjlighet att dra sig ur. Tänk dig stämningen, det var fest och fylla. Vi firade liksom studenten i Magaluf.

Det vinnande paret vann två minuter för sig själva – inne på en toalett.

– De var sjukt obekväma. Framför allt tjejen. Alla skrek ”in, in, in”. Det kändes verkligen som att folk hetsades till att ligga med varandra inne på en sunkig toalett, säger en annan kille som bevittnade tävlingen på båten.

”Jag bidrog till hetsen”

Flera personer har berättat att dj:n på båten ropade ut skällsord och förolämpningar.

– Personer pekades ut och fick höra att de hade små kukar, säger en 19-årig student som vill vara anonym.

Ingenting får fotas eller filmas ombord på båtarna.

En person beskriver stämningen under studentresan som ”Landet ingenstans”.

– Det har varit som att allt som sker – även det som har varit sjukt och fel – varit okej för att vi varit utomlands. Om det som hände på båten hade skett hemma i Sverige hade det aldrig varit okej.

En annan kille säger:

– Det fanns en otrolig hets. Under gräddtävlingen tog personalen tag i killars bakhuvuden och tvingade dem slicka upp grädden från andra killars magar.

Visste du om vilka lekar som skulle ske på båten innan du köpte din biljett?

– Nej, det visste jag inte. Jag skulle inte ha bokat med Nordic invasion igen. Efter båten dök jag inte upp på företagets andra fester. Företaget är verkligen ingenting jag vill supporta.

Vad tänker du kring att du stod och hetsade på?

– Jag vet inte varför jag gjorde det. Nu ångrar man sig i efterhand. Jag har ju ett ansvar i det här också. Det känns inte bra i dag. Dels kände jag av grupptrycket, men sen fattar jag ju att man var med i ett grupptryck mot andra på båten.

Svaret: Allting är frivilligt

Sebastian Svensson är destinationschef i Magaluf hos Nordic invasion. Han säger att lekarna är helt frivilliga.

– Det finns ingen person som tvingas till någonting som sker på båtarna.

Vidare säger han att deltagarna på båten informeras om den hårda jargongen som äger rum till havs.

– Vi förklarar att allt som sägs ska man ta med en nypa salt. Det är såklart ingen som menar något illa på riktigt. Och om det är någon som upplever något som kränkande på båten är det bara att komma fram till oss som jobbar.

Sebastian Svensson, Nordic invasions destinationschef i Magaluf.

Enligt Sebastian Svensson bluffar de stora delar av tävlingarna. Exempelvis tvingas ingen att klä av sig naken för att få bada i havet.

– Om ingen vill får alla såklart bada ändå. Det absolut viktigaste för oss är att ingenting filmas. Målet är att de ska kunna slappna av och ha den bästa resan i sitt liv. Vi vill inte att någon ska vara rädd för att hängas ut i sociala medier. Det finns absolut en hets ombord kring tävlingarna, men allting sker under ordnade former.

Flera vittnen har berättat om att gräddtävlingen – då killar luras att slicka grädde på killar. De har kallat tävlingen för kränkande. Vad säger du om det?

– Just med gräddgrejen så tycker jag själv att det är en ganska okänslig grej. Det hade varit värre om tjejer skulle slicka grädden eller få grädde uppslickad från sin kropp. Det kan vara ganska förnedrande att ligga på golvet på det sättet. Så för oss handlar det om killar som slickar på killar, vi driver lite med machokulturen. Det blir som en liten hyllning till tjejerna.

Advokaten: Kränkningar

Annika Nisser är brottmålsadvokat i Sverige. Hon säger att vittnesmål från de svenska studenterna liknar vittnesmål från rättegångar efter fall av nollning som kopplas till skolor i Sverige.

– Det spontana intrycket är att det handlar om kränkande lekar på båtarna. Arrangören hävdar att det finns ett samtycke, men det finns inget samtycke som omfattar alla dessa kränkande momenten. Vittnesmålen liknar fall i Sverige som handlar om kränkande nollning.

Hon fortsätter:

– Att arrangören säger att det är mindre kränkande för att det gäller killar som gör handlingar på killar stämmer inte. Någon sådan åtskillnad finns inte i lagen. Gärningen är samma oavsett kön.

Vad är samtycke?

– Samtycke innebär att en person går med på att tåla en handling. Samtycket ska vara helt frivilligt och får inte ske under press. För att ett samtycke ska vara giltigt måste man förstå hela innebörden av det man samtycker till.

Lagar för samtycke är olika i olika länder.

– I Sverige är det här faktiskt inte samtycke, vilket innebär att det hade varit olagligt i Sverige att kränka på detta sätt. Dels på grund av att personerna pressas till att delta och dels för att deltagarna inte får reda på vad tävlingarna innebär innan deltagarna ställer upp på tävlingen, säger Annika Nisser.

Aftonbladet har sökt koncernen Scandinavian travel group som äger Nordic Invasion.

Annika Nisser, brottmålsadvokat, säger att vittnesmålen från de svenska studenterna liknar vittnesmål från rättegångar efter fall av nollning som kopplas till skolor i Sverige.

Följ ämnen i artikeln