Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Orden i Melania Trumps memoarer som kan avgöra valet

Uppdaterad 01.54 | Publicerad 00.53

Melania Trump uttrycker sällan sina politiska åsikter offentligt.

Nu kan hennes nya självbiografi komma att avgöra valet i USA.

I ett kapitel försvarar hon kvinnans rätt till abort – något som enligt experter både kan hjälpa och stjälpa hennes man i november.

Presidentkandidaten Donald Trumps fru Melania Trump släpper snart sina memoarer.

Där uttrycker hon bland annat kvinnans rätt till sin egen kropp och att beslutet om en abort inte ska påverkas av regeringen.

”Att begränsa en kvinnas rätt att välja huruvida hon ska få avsluta en oönskad graviditet är detsamma som att neka henne kontroll över sin egen kropp, skriver hon i sin kommande bok enligt The Guardian och fortsätter:

”Denna övertygelse har jag burit med mig genom hela mitt vuxna liv.”

PLUS: Testa dig själv – är du Trump eller Harris?


Kamala Harris.

Abortfrågan kan avgöra valet

Abortfrågan har spelat en central roll i det amerikanska valet. Hos Demokraterna har ämnet tagits upp vid i stort sett alla kampanjmöten, där Kamala Harris länge varit en ledande kritiker av beslutet att ta bort det nationella skyddet av aborträtten som Donald Trump tagit åt sig äran för 2022.

Självbiografin släpps mitt under slutspurten av presidentvalskampanjen i USA, och Melania Trumps hållning i abortfrågan liknar inte direkt hennes mans.

Nu menar experter att Melania Trumps uttalande kan skada, men också hjälpa Donald Trump inför valet i november, rapporterar Newsweek.

– Det är en direkt motsättning till Donald Trumps etablerade syn på frågan som varit starkt kopplad till antiabortrörelsen. I ett val där hans förmåga att mobilisera väljare är avgörande så kan varje avvikelse, särskilt från någon så nära som hans fru, få honom att framstå som velande i frågan vilket kan påverka övertygade antiabortväljare, säger Craig Agranoff, professor i politisk marknadsföring, till Newsweek.

Men uttalandet kan också bli fördelaktigt för Trump, menar Agranoff.

– Melanias progressiva hållning kan mjuka upp hans image och framställa honom som mer flexibel i frågan.

PLUS: Rätt om Trump – nu vet han nästa vinnare


Donald Trump och Melania Trump.

Trump: Följ ditt hjärta

Donald Trump har kämpat hårt för att locka de högerkristna republikaner och mittenväljare som är för aborträtten. Under de senaste veckorna har expresidentens kampanj försökt tona ner sitt motstånd mot abort, rapporterar New York Times.

En källa nära Donald Trump uppger för tidningen att Melania Trumps överraskande uttalande i samband med boksläppet inte har något med det stundande presidentvalet att göra.

I en intervju med Fox News på torsdagen sa Donald Trump att han uppmanat sin fru att följa sitt hjärta när de diskuterat frågan.

– Vi pratade om det, och jag sa att hon måste skriva vad hon tror på. Jag tänker inte säga vad hon ska göra, säger han i intervjun.