Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Prästen sa nej till Mathilda, 27 – stoppade traditionen

S-politikerna vill skrota brudöverlämning

Uppdaterad 13.15 | Publicerad 12.28

Mathilda och David gifte sig i maj i år.

Debatten om brudöverlämning har blossat upp i Sverige under de senaste dagarna.

Mathilda, 27, fick inte bli ledd av sin pappa till altaret.

– Jag blev jättebesviken, så vi försökte byta kyrka men allt var fullbokat.

I maj gifte sig 27-åriga Mathilda Haroun i en kyrka i Stockholm.

När hon gick mot altaret för att säga ja till sin blivande man gled hon fram solo. Anledningen var att prästen sagt nej till Mathilda Harouns önskan – att bli ledd av sin pappa.

– Jag och min pappa har inte haft en så bra relation, så det här var verkligen något jag ville göra med honom. Jag tyckte verkligen att det var jättejobbigt att behöva gå själv, säger hon.

Mathilda fick gå själv upp för altargången efter att prästen sagt nej till henne att bli ledd av sin pappa.

Förhandlade med prästen

Först fyra veckor innan bröllopet berättade prästen att varken bruden eller brudgummen fick gå upp till altaret tillsammans med en förälder.

– Hon tyckte att jag och David skulle gå tillsammans för att visa att vi tar det här beslutet tillsammans. Att ingen lämnar över oss. Men det är inte vad det hade betytt för mig att gå med min pappa. Jag tycker bara att det är en fin grej, säger Mathilda Haroun.

Beskedet från kyrkan kom som en chock för det förlovade paret.

– Tydligen hade vi fått hem en blankett med kyrkans regler tidigare, men det hade jag missat. Så vi försökte byta till en annan kyrka. Till slut förhandlade vi fram att jag gick halva vägen själv och att min man David sen skulle komma och hämtade upp mig, säger hon.

Målet: En ”first look” i kyrkan

På bröllopsdagen ville paret inte se varandra – förrän vid vigseln.

– Vi ville ha en ”first look” i kyrkan. Vi ville att hur vi såg ut skulle bli som en överraskning för varandra. Alltså vilken klänning hon valt och jag med kostymen, säger David Haroun.

Han ville egentligen kliva fram till altaret tillsammans med sin mamma.

– Det är en stor grej att gifta sig och min mamma ville verkligen leda mig fram till altaret. Men prästen sa nej, så jag fick gå tillsammans med mina grabbar, säger han.

Paret berättar att bröllopet i slutändan blev magiskt.

– Men det är klart att det är tråkigt att vi inte fick göra som vi ville. Rent personligen tycker jag att folk själva ska få bestämma hur de går upp till altaret. Sen är det ju så att ingen som tvingat oss att ha vigseln i en kyrka.

Han fortsätter:

– Jag tycker det är fel att Svenska kyrkan har otydliga regler – att några får gå med föräldrer och andra inte. Men helt ärligt så förstår jag faktiskt inte det farliga i att gå med sin mamma, pappa eller hund till altaret? Vad spelar det för roll?

S-politiker: Vill ha riktlinjer

Debatten om brudöverlämning har blossat upp i Sverige under de senaste dagarna. Detta efter att en motion lämnats in i Mariestad – där Socialdemokraterna vill ta fram riktlinjer ”som främjar jämställdhet vid vigsel.”

S-politikerna Sara Waldenfors och Jesper Eneroth ligger bakom motionen till

kyrkomötetSvenska kyrkans högsta beslutande organ, vilket P4 Blekinge rapporterat om.

De anser att brudöverlämning är ett nytt fenomen i Sverige – som influerats av amerikanska filmer och populärkultur.

– Inom Svenska kyrkan finns det ingen tradition av brudöverlämning. Det är i grunden symboliken som vi anser är problematiskt, för att den bygger på att fadern överlämnar dotter till maken – för att gå i god för oskulden, säger Jesper Eneroth till Aftonbladet.

Han tillsammans med Sara Waldenfors vill att tydliga riktlinjer tas fram för präster.

– I dag tvingas prästerna ta ställning till detta själva utan vägledning, och för många blir detta olustigt. Bättre att utreda riktlinjer nationellt för att stötta lokalt.

Du uppger att jämställdhet är anledningen till att ni vill skrota brudöverlämning. Hur tänker du kring jämställdhet när det kommer till att bestämma hur en kvinna väljer att ta sig fram till sin vigsel?

– Det handlar inte om något förbud, utan om riktlinjer. Målet är självklart att alla brudpar får en fantastisk dag och att de minns dagen med glädje, säger Jesper Eneroth.

Svenska kyrkan: Inga bestämmelser

Svenska kyrkans pressekreterare Lina Beutler skriver i ett mejl till Aftonbladet:

”Det finns i Svenska kyrkan inte några bestämmelser som reglerar hur vigselpar går in i kyrkan vid en vigsel. I kyrkohandboken står endast: “Procession med brudparet kan förekomma under klockringning eller inledande musik.”

Hon fortsätter:

”Prästen har samtal med paret före vigseln och kan då förklara vad som är Svenska kyrkans tradition och vad brudöverlämning, traditionellt, kan symbolisera. Det finns som sagt inga bestämmelser som reglerar ingången”.

ANNONS