Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Kommittén mot antisemitism slår tillbaka mot SD

Publicerad 19.07

Ulrika Knutson, kommitténs ordförande.

I ett öppet brev skrev SD-topparna att de kände sig angripna av Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA.

Nu svarar kommittén.

”Partiledningen försöker misstänkliggöra vårt arbete”, skriver SKMAS:s ordförande Ulrika Knutson.

Bakgrunden är att SKMA tidigare framfört kritik mot flera sverigedemokratiska politiker som de menar spridit antisemitism.

Partiledaren Jimmie Åkesson och de fyra SD-topparna Jimmie Åkesson, Richard Jomshof, Björn Söder, Oscar Sjöstedt och Jörgen Fogelklou slog tillbaka i ett öppet brev.

Där frågade de sig om skälet till kommitténs kritik var att de helt enkelt inte tycker om Sverigedemokraterna.

”Det ni ger uttryck för är allvarliga anklagelser, som är dåligt underbyggda och som tycks vila på vantolkningar och rena felaktigheter”, skrev de. Man bad om ett möte med organisationen.

Jimmie Åkesson.

SKMA svarar: Ingen respekt för väljarna

Nu svarar Ulrika Knutson, ordförande för SKMA, i ett öppet brev i Aftonbladet.

Där upprepar hon budskapet att Sverigedemokraternas nolltolerans mot antisemitism saknar trovärdighet, och ger exempel där hon menar att SD-topparna själva spridit antisemitism.

”Försöket att lägga över ansvaret för partiledningens svajiga hållning till antisemitism på sina väljare tyder inte på någon större respekt för väljarna”, skriver hon.

Även kritiserat V

Hon menar att SD-ledningen försöker misstänkligöra kommitténs arbete, och kallar det ”ytterligare ett exempel på att partiets intresse för att bekämpa hat och fördomar mot judar är begränsat till frågans användbarhet som politiskt slagträ”.

På kritiken om att organisationen skulle vara ”emot SD” svarar hon:

”SKMA:s uppgift är att sprida kunskap om, förebygga och motverka antisemitism. Det gör vi oavsett var den förekommer. Nyligen riktade vi skarp kritik mot Vänsterpartiet för dess oförmåga att tydligt markera mot politiker som spridit judefientlighet”.