Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Pehrson ifrågasätter SD: Ingen partsinlaga

Publicerad 2024-10-17 15.07

Utbildningsminister Johan Pehrson (L) vid riksdagens frågestund på torsdagen.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson tycker inte att Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) levererat ”en partsinlaga” när de kritiserat SD.

– För mig är det en viktig organisation som man lyssnar på, säger han.

Utbildningsminister Pehrson säger under en frågestund i riksdagen att antisemitismen är ett mörker och att regeringen gör stora insatser för att skydda möjligheten till judiskt liv i Sverige.

– Vi har också en dialog med Svenska kommittén mot antisemitism, och det är ett väldigt bra samarbete. Jag betraktar inte deras åsikter som någon form av partsinlaga, säger Pehrson.

Frågan blev aktuell i samband med SVT:s partiledardebatt i söndags då SD-ledaren Jimmie Åkesson sade att SKMA stod för ”en partsinlaga” när organisationen påpekade att en rad företrädare för SD på olika nivåer gett uttryck för antisemitism.

SD har vädjat om ett möte med organisationen eftersom de tycker att anklagelserna är allvarliga och ”tycks vila på vantolkningar och rena felaktigheter”.

Efter frågestunden utvecklar Pehrson vad han menar.

– Jag betraktar inte organisationer som arbetar mot antisemitism som några parter.

Finns det ett problem med antisemitism inom Sverigedemokraterna?

– De har en historia som uppenbart har problem, det har de också uttryckt själva till och från, och jag ser det som viktigt att vi nu från regeringens sida gör allt vi kan för att stärka judiskt liv i Sverige – det är mitt enda fokus.

Följ ämnen i artikeln