Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

S-lotteri utesluts från branschorganisation

Olle Lindström/TT

Uppdaterad 14.29 | Publicerad 12.55

Partiledaren Magdalena Andersson (S) och partisekreterare Tobias Baudin kommenterade igår skandalen med socialdemokraternas lotteri.

Efter spelskandalen utesluts nu Socialdemokraternas lotteriföretag Kombispel ur branschorganisationen Kontakta. Det aggressiva sättet att sälja lotter på strider mot medlemsvillkor och värderingar.

– Vi har högt ställda krav på våra medlemmar, säger ordförande Tina Wahlroth till TT.

Wahlroth konstaterar att Kombispel återkommande dragit på sig allvarliga kundklagomål, och att de bytt underleverantör flera gånger. Andra uppdragsgivare, flera teleoperatörer och elföretag, som anlitat samma underleverantör, telemarketingföretaget Effective Communications, har inte haft några problem, enligt henne.

– Effective Communications har många stora uppdragsgivare som aldrig någonsin haft problem med Effective. Och då måste ju vi ställa oss frågan, vad är det Kombispel gör som gör att de hela tiden får problem med sina underleverantörer? säger Tina Wahlroth.

Och det går inte att skylla ifrån sig på en underleverantör.

– Ansvaret är Kombispels. Det spelar ingen roll om man använder en leverantör eller gör det själv, säger hon.

Kan smitta

Kontakta är en ideell organisation som företräder företag inom kundservice och telefonförsäljning på den svenska marknaden.

Att inte Effective Communications utesluts ur Kontakta, handlar om att branschorganisationen enbart har svenska företag bland sina medlemmar.

Organisationen är orolig att Kombispels försäljningsmetoder ska smitta ner hela branschen.

Hon har noterat att Vänsterledaren Nooshi Dadgostar i spåren av S-lotteriskandalen har föreslagit att telefonförsäljning borde förbjudas.

– Men det är inte kanalen, telefonen som är problemet, utan det är aktören i kanalen som agerar antingen bedrägligt eller inkorrekt, säger Wahlroth.

Kombispels nytillträdde vd Jonas Nygren säger i en kommentar till TT:

”Det faller sig naturligt att inte vara med i en intresseförening för telemarketing, då Kombispel inte längre arbetar med telemarketing. Men vi kan konstatera att vi har färre anmälningar till Konsumentverket än flera av bolagen som är kvar.”

Styrelsen får gå

Det var Dagens Nyheter som i förra veckan avslöjade att Kombispel använt aggressiv försäljning av S-lotter, något som renderat i mycket klagomål till bland annat Konsumentverket.

Sedan dess har Socialdemokraterna uppmanat styrelsen för Kombispel att avgå och vd har fått sparken.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln