Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Jimmie Åkessons kritik mot SKMA hårdnar: ”Politisk motståndare”

Publicerad 14.25

Jimmie Åkesson anklagar Svenska kommittén mot antisemitism för att opinionsbilda mot SD och Tidösamarbetet.

I ett nytt öppet brev skriver SD-ledaren att företrädare för regeringen inte har någon anledning att ta organisationen på allvar.

”Vad SKMA uttrycker i olika sammanhang värderar vi således på samma nivå som vore det vilken politisk motståndare som helst.” skriver SD-ledaren.

Ordväxlingen mellan Svenska Kommittén mot antisemitism och Sverigedemokraterna trappas upp. Jimmie Åkesson och de fyra SD-topparna Richard Jomshof, Björn Söder, Oscar Sjöstedt och Jörgen Fogelklou skriver i dag ett nytt öppet brev på Aftonbladet debatt.

Brevet innehåller hård kritik mot kommittén. SD-topparna anser att den drivs utifrån en politisk agenda, snarare än oro över växande antisemitism. De gör klart att de hädanefter kommer värdera det kommitténs säger på samma nivå som politiska motståndare.

Jimmie Åkesson under partiledardebatten i Agenda.

Vill ha möte med Johan Pehrson

SD-politikerna anser också att SKMA opinoinsbildar mot Tidösamarbetet och skriver att de inte delar L-ledaren Johan Pehrsons uppfattning att SKMA är en viktig organisation som man lyssnar på.

”Tvärtom, ingen – i synnerhet inte företrädare för nuvarande regering – har någon som helst anledning att ta denna organisation på allvar”, skriver SD-politikerna.

Brevet avslutas med en mötesinbjudan till Johan Pehrson för att reda ut ”missförstånd och vantolkningar som utgör grunden för SKMA:s påhopp”.

SKMA:s kritik mot SD uppmärksammades på nytt under söndagens partiledardebatt i SVT. Jimmie Åkesson sa då att han betraktar kommitténs uppfattning som en partsinlaga. Kommittén svarade med all kritik som framförts är väldokumenterat.

Anklagar SD-topparna för antisemitism

I onsdags publicerade SD ett öppet brev med en inbjudan till möte med SKMA. I brevet anklagade SD kommittén för att vantolka och publicera rena felaktigheter. SKMA svarade att SD-topparna försöker misstänkliggöra kommitténs arbete.

SD-topparna som undertecknat brevet omskrivs i ett uttalande från SKMA som publicerades på kommitténs hemsida i september. Ett av exemplen är en film där Oscar Sjöstedt (ekonomiskpolitisk talesperson) skrattar åt skämt om judar. Ett annat rör Jörgen Fogelklou, kommunalråd i Göteborg, och hans misstänkta kopplingar till ett Flashbackkonto som bland annat har skrivit ”juden är roten till allt ont”. Aftonbladet granskade Fogelklous koppling till kontot 2021. Flera experter konstaterade i granskningen att Fogelklou med stor säkerhet var författaren till inläggen.

Björn Söder.

”Har aldrig sagt att judar inte kan vara svenskar”

Ett annat exempel är ett uttalande från Björn Söder om judar och svenskhet, ett uttalande som Söder själv anser misstolkats.

– Jag har aldrig sagt att judar inte kan vara svenskar och det är verkligen inte min uppfattning heller. Jag förde ett resonemang kring nationstillhörighet, sa Söder till Aftonbladet i onsdags.

Aftonbladet har utan framgång sökt Johan Pehrson för intervju. Aftonbladet har även sökt SKMA och Sverigedemokraterna. SD svarar att brevet får tala för sig själv.