Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

21-åring sköts ihjäl med flera skott – 17-åring döms för mord

Uppdaterad 12.08 | Publicerad 10.53

Den 21-årige mannen sprang för sitt liv när han fick syn på skytten inne i Sätra centrum i Stockholm.

Men skytten hann ikapp honom och sköt ihjäl 21-åringen med flera skott.

Nu döms flera personer för inblandning i mordet – däribland en 17-årig pojke för mord.

På kvällen den 7 augusti förra året lämnade en 21-årig man sitt sällskap inne i en galleria i Sätra centrum i södra Stockholm. Han började gå själv i centrum när han snart fick syn på en man på elsparkcykel iklädd svart jacka, hoodie, svarta byxor och munskydd.

21-åringen börjar då springa men skytten börjar springa efter och riktar ett vapen mot honom.

Jakten som pågår i några sekunder inne i Sätra centrum fångas på en övervakningsfilm. Skott avlossas och vuxna och barn befinner sig i köpcentret.

Skytten som jagade 21-åringen fångades på övervakningsfilm.

På övervakningsfilmen syns offret springa in i en kiosk och sedan ut igen. Samtidigt som jakten pågår avlossas flera skott och kakelbitar flyger åt alla håll. Offret springer för sitt liv men faller och glider utmed golvet. Bakom sig har han gärningsmannen som skjuter. Och han nöjer sig inte när skotten har träffats.

När brottsoffret ligger på marken är han fortfarande vid medvetandet. Då går skytten fram till 21-åringen och börjar skjuta på nära håll igen.

Mordet på 21-åringen misstänks vara en del av den konflikt mellan Sätra och Bredängsnätverket.

Döms till fängelse

En 17-årig pojke, som var 16 vid brottet, har dömts för mordet och får sju år och 10 månaders fängelse. Ytterligare två personer döms till långa fängelsestraff. En 20-årig man döms till fängelse i 12 år för medhjälp till mord. En 23-årig man döms till fängelse i 17 år och 10 månader för medhjälp till mord.

Det misstänkta mordvapnet som hittades av polisen.

Tingsrätten skriver i sin dom att mordet ”endast kan beskrivas som en brutal avrättning”.

Vidare står det i domen:

”Detta visar på en uppenbar likgiltighet för andra människors liv och hälsa eftersom samtliga dessa skott mycket väl hade kunnat träffa och döda eller skada andra besökare i gallerian. Det råder därför ingen som helst tvekan om att mordet i sig har ett straffvärde som motsvarar livstids fängelse”.

Hade 17-åringen varit över 18 år när brottet begicks hade han dömts till livstids fängelse. Nu döms han till nästan åtta års fängelse och rådmannen Fredrik Nydén förklarar beslutet såhär:

– Att straffvärdet hamnat så högt beror bl.a. på den lagändring som skedde sommaren 2023. Skjutningar i gängmiljö utgör numera en synnerligen försvårande omständighet och ska leda till en kännbar skärpning av straffet, säger Fredrik Nydén.

Skytten fångas på film.

Lånade ut elsparkcykel

20-åringen döms till 12 års fängelse, framförallt för att ha lånat ut en elsparkcykel som 17-åringen använde vid tidpunkten för mordet. Han var inte på plats i Sätra centrum vid tidpunkten för dådet.

Utredningen visar att den 17-årige skytten var på flykt från det familjehem som han var placerad på vid tidpunkten för mordet. Av polisen har han beskrivits som en springpojke åt Bredängsnätverket.

Larmsignalerna har kommit tidigt då pojken några månader innan mordet förvarade narkotika i ett förråd. Polisen fick tidigt upp ögonen för 17-åringen då han synts i centrum tillsammans med personer som springer ärenden åt Bredängsnätverket. Under åren har han rymt från flera familjehem.

Vittnen hotades

Fem personer åtalades för mordet på 21-åringen och tre av dem dömdes för mordet. Ytterligare tre personer var åtalade för att på olika sätt ha varit inblandade.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur vittnen i mordrättegången hotades inför förhandlingen. Bland annat ska stenar med meddelanden ha kastats in i vittnens bostäder, enligt uppgifter.

Polis på plats i Sätra centrum efter skjutningen.

Följ ämnen i artikeln