Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Tre döms för skjutning i galleria: "Avrättning"

Uppdaterad 13.22 | Publicerad 11.03

Polis på plats i Sätra i sydvästra Stockholm efter skjutningen i augusti 2023.

Tre personer döms för dödsskjutningen i stadsdelen Sätra i Stockholm förra sommaren. All tre döms till långa fängelsestraff.

Det var den 7 augusti i fjol som en man i 20-årsåldern sköts ihjäl inne i en galleria i Sätra centrum.

– Enligt tingsrätten kan mordet inte beskrivas som något annat än en brutal avrättning, säger rådmannen Fredrik Nydén, som var rättens ordförande i ett pressmeddelande från Södertörns tingsrätt.

Enligt tingsrätten står det klart att gärningsmannen jagade offret genom gallerian och sköt flera skott efter honom. Offret har sedan skjutits med flera skott på nära håll.

Gärningsmannen, som vid tillfället var 16 år, döms för mord till fängelse i sju år och tio månader. Gärningsmannen döms inte till sluten ungdomsvård, där maxstraffet är fyra år.

Enligt tingsrätten hade straffet varit livstids fängelse om han varit över 18 år. Straffvärdet skrivs till 32 års fängelse.

– Att straffvärdet hamnat så högt beror bland annat på den lagändring som skedde sommaren 2023. Skjutningar i gängmiljö utgör numera en synnerligen försvårande omständighet och ska leda till en kännbar skärpning av straffet, säger Fredrik Nydén i pressmeddelandet.

Två personer, som vid händelsen var över 18 år, döms för medhjälp till mord till fängelse i 17 år och tio månader respektive tolv år.

Ytterligare fyra personer var åtalade för inblandning i mordet, men de frikänns från de misstankarna.