Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Preventivmedlet ökar risk för cancer – visar ny studie

Publicerad 13.59

Hormonspiralen innehåller hormonet gestagen.

Hormonspiral ökar risken för bröstcancer.

Det enligt en ny dansk studie som följt över 100 000 kvinnor i 15 år, rapporterar VG.

Störst risk löper en viss åldergrupp.

Många använder hormonspiralen som preventivmedel då det skyddar mot graviditet i flera år. Vissa får bieffekter av spiralen som nedstämdhet eller akne, men en ny studie visar att preventivmedlet i sig kan ge allvarligare konsekvenser än så.

Kvinnor mellan 15 och 49 år och som använder hormonspiral riskerar nämligen att i större utsträckning få bröstcancer än de som inte använder preventivmedlet.

Det visar en ny dansk studie från Center for Cancer Research som publicerades i den vetenskapliga tidskriften JAMA i onsdags, rapporterar VG.

– I den här studien fann vi att användningen av hormonspiral är en riskfaktor i sig, säger Lina Mørch, seniorforskare vid Cancerföreningen och som varit med och gjort till studien, till VG.

På 10 000 kvinnor som haft hormonspiral i fem år, kommer enligt studien 14 fler kvinnor att utveckla bröstcancer, jämfört med de som valt andra preventivmedel eller inte använder något alls.

Tidigare forskning har visat att kvinnor som äter p-piller har en ökad risk att få bröstcancer.

Räknat bort andra omständigheter

Tidigare har dansk forskning visat på att kvinnor som äter p-piller, eller använder någon annan typ av preventivmedel med hormoner, i snitt har 20 procents ökad risk för bröstcancer, enligt Dagens medicin.

Men forskarna som gjort studien menar att man nu har uteslutit andra faktorer som p-piller, rökning och fetma som kan påverka bedömningen av riskerna för sjukdomen.

Studien kan dock inte visa på att bröstcancer orsakas av enbart fem års spiralanvändning.

Störst risk för kvinnor närmare 40

Risken för att utveckla bröstcancer stiger också ju längre tid en kvinna använder preventivmedel med hormoner, enligt den tidigare forskningen.

I den nya danska studien kommer man fram till att risken är störst för kvinnor som är över 38 år.

– För kvinnor över 38 år kan det vara en lösning att använda en kopparspiral, säger hon. Det är då många kvinnor börjar använda hormonspiral och det är också i den åldern som risken att utveckla cancer ökar, säger Mørch.

För kvinnor över 38 år kan det vara en lösning att byta ut hormonspiralen mot en kopparspiral.

Två typer av spiral

Det finns både hormonspiral och kopparspiral.

En hormonspiral är ett preventivmedel som sätts in i livmodern. Den ger ifrån sig en liten dos av hormonet gestagen som påverkar livmoderhalsen och livmoderslemhinnan. Kopparspiralen ser nästan likadan ut, men använder metallen runt spiralen för att förhindra befruktning, enligt 1177.

Följ ämnen i artikeln