Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Trendbrott – hudcancerfallen minskar

Petra Hedbom/TT

Uppdaterad 10.33 | Publicerad 06.40

Fallen av malignt melanom minskar bland unga vuxna i Sverige enligt ny forskning vilket troligen beror på att vi skyddar barnen bättre. Arkivbild från Bödasand, Öland.

Efter många års stadig ökning av antalet hudcancerfall syns nu ett trendbrott. Men det är bara bland unga vuxna som fallen minskar.

– Det har en logisk förklaring, säger överläkaren och cancerforskaren Hildur Helgadottir.

Det är i åldersgruppen under 50 år som minskningen syns och tydligast är det hos personer mellan 30 och 40 år. Detta efter flera decennier då insjuknandet i malignt melanom stadigt har ökat. En genomgång av svenska data visar att det är färre personer mellan 20 och 50 som får malignt melanom nu och en tydlig brytpunkt syns runt 2015.

Resultaten har publicerats i tidskriften Jama Dermatology och enligt Hildur Helgadottir, som lett studien, är det första gången en minskning rapporteras i ett europeiskt land. Studien, som stöds av Cancerfonden, baseras på nationella register med alla diagnostiserade melanom i Sverige från 1990.

Barn skyddas bättre

Även om studien inte har undersökt orsakerna till minskningen är den enligt henne en logisk följd av att vi sedan 1990-talet är bättre på att skydda framför allt barn från solen. Då kom kampanjer som ”Sola Säkert” och kunskaper om riskerna ökade.

– Innan dess var det inte så noga, riskerna var inte så kända. På 1970- och 80-talen var det helt naturligt att barn brände sig i solen, fick blåsor och flagnade. Det ser vi inte dag, säger hon.

Den största minskningen ser forskarna bland kvinnor under 40 år, där den genomsnittliga årliga minskningen varit 5,2 procent sedan 2015.

Men i åldersgruppen 50 till 60 år ökar fortfarande hudcancerfallen, precis som hos dem som är över 60 år. 2022 fick 5 257 personer malignt melanom och även om behandlingarna blir allt mer effektiva så är spritt melanom fortfarande oftast en obotlig sjukdom.

Hildur Helgadottir, överläkare vid Karolinska sjukhuset och och docent vid Karolinska institutet.

Beror på unga

Om den sjunkande trenden fortsätter beror på hur dagens unga vuxna solar och om de fortsätter att skydda sig med kläder och solskyddsfaktor.

– Vi ser att det finns trender att gå ut i solen när det är stark sol och att appar med UV-index används för att maximera solbrännan. Det är verkligen inte att rekommendera och ökar risken för att bränna sig och på sikt att utveckla hudcancer, säger Hildur Helgadottir.

I en ovanligt varm och solig september är det lätt att glömma att även hösten bjuder på stark UV-strålning och att det fortfarande finns risk att bränna sig.

– Från april till september kan solen vara stark och man ska vara försiktig.