Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Läkare: Lita inte på hudcancer-appar

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2024-08-20 05.30

Det finns en uppsjö av mobilappar för hudcancer, men att veta hur tillförlitliga de är kan vara svårt. Arkivbild.

Oroar du dig över en hudförändring? Att kolla upp den med en mobilapp kan verka smidigt – men är vanskligt, varnar forskare bakom en ny studie.

Ta en bild och få svar på om fläcken du oroar dig för är farlig. Ett växande antal mobilappar utlovar snabb och smidig analys av hudfläckar med artificiell intelligens.

Men att veta om appen verkligen är tillförlitlig är inte helt lätt. Det visar en ny studie som letts av Åsa Ingvar, hudläkare vid Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet.

Forskarna har granskat 21 olika mobilappar för analys av hudfläckar som erbjuds av app-tjänster i Australien, men som är av samma typ som de som finns att ladda ner i Sverige, enligt Åsa Ingvar.

Inte tillräckligt testade

Ingen av apparna uppfyllde rekommendationerna för märkning som tagits fram av specialistläkarföreningar. Det handlar om viktig information för att förstå appens begränsningar, menar Åsa Ingvar.

– Det gör det svårt att förstå om man kan lita på resultaten eller inte, säger hon.

Tidigare forskning har visat att träffsäkerheten för många hudcancerappar är låg. Det kan bli problem när AI ska analysera bilder som den inte tränats på, till exempel tagna med annan kamera eller på en person med en annan hudtyp.

Samtidigt är många appar inte ordentligt utvärderade. Av de som forskarna nu granskat var det bara ett fåtal som uppgav att de prövats i en klinisk studie.

– Apparna borde testas på samma sätt som läkemedel innan de släpps ut på marknaden, men så är det oftast inte i dag, säger Åsa Ingvar.

”Lite farligt fält”

Hudcancer-apparna har ofta låg tröskel när det gäller att varna för elakartade hudförändringar, enligt forskarna. Det kan orsaka onödig både oro och belastning på vården.

– Även vi läkare och sjuksköterskor kan påverkas att ta onödiga biopsier på en hudförändring som vi inte tror är farlig, men där patienten säger att “min AI säger att det kan vara malignt melanom”, säger Åsa Ingvar.

Hon tycker att AI-teknik för riskbedömningar i nuläget bara borde användas av läkare.

– I dag är det här ett lite farligt fält, eftersom tekniken utvecklas så snabbt samtidigt som många har en övertro på AI. Det behövs tydligare krav på apparna från EU och svenska myndigheter.

Studien publiceras i Australasian Journal of Dermatology.

ANNONS