Bolidens vd förnekar kritik: ”De har fått Aftonbladet efter sig”
Publicerad 06.18
Bolidens vd Mikael Staffas förnekar att storägaren Folksam har krävt att bolaget agerar efter giftkatastrofen i Arica.
– Jag tror de har hamnat i kläm för att de fått Aftonbladet efter sig. Det är inte mer än så, säger gruvdirektören till Ekonomikanalen EFN.
Men Folksam insisterar på att de både mejlat och ringt – och att Boliden bekräftat mottagandet.
I flera granskande reportage har Aftonbladet beskrivit situationen i den chilenska staden Arica.
Fyrtio år efter att det svenska gruvföretaget Boliden fraktade dit 20 000 ton giftigt våtverksslam fortsätter barn att insjukna. Totalt har 12 000 drabbats, och många dött till följd av gruvavfallet, enligt FN. Situationen hotar dessutom att förvärras i takt med att gifterna sprids i mark och grundvatten.
Granskningen har fått några av Bolidens största ägare att reagera och kräva att Boliden agerar för att lösa problemen.
– Frågan om Arica har förföljt Boliden under lång tid och för framtiden skulle vi vilja se att bolaget utvärderar vilka alternativ som finns för dem att vara med och bidra till att situationen förbättras, sa Emelie Westholm, chef för ansvarsfullt ägande på tionde största ägaren Folksam.
”I kläm”
Men i en lång intervju med Ekonomikanalen EFN i veckan tonar Bolidens vd Mikael Staffas ner uppgifterna. Han hävdar att Folksams ägaransvariga inte alls framfört någon kritik.
– Jag har läst det och det står i tidningarna att hon skulle kontakta oss för ett möte och framföra den kritiken men det har hon inte gjort. Jag tror de har hamnat i kläm för att de fått Aftonbladet efter sig. Det är inte mer än så, sa han till EFN.
Uttalandet har fått Folksam att reagera starkt. Presschef Kajsa Moström skriver i ett mejl till Aftonbladet att Boliden – tvärtemot gruvdirektörens påstående – kontaktats både på mejl och telefon.
– Mejlet besvarades så vi vet att det kom fram. Vi skrev också att vi gärna diskuterar frågan om Arica vidare med bolaget men har därefter inte fått något svar angående detta.
Går emot vd:n
I den fortsatta EFN-intervjun påstår Mikael Staffas att det chilenska företaget Promel köpte materialet av Boliden på 1980-talet. I själva verket betalade det svenska gruvbolaget Promel tio miljoner kronor.
Han hävdar också att Boliden skulle ha frikänts ”moraliskt” av FN, trots att FN:s särskilda giftrapportör gång på gång krävt att Boliden tar ansvar för mänskliga rättigheter och återför avfallet till Rönnskärsverken, där det kom ifrån.
Aftonbladet har kontaktat Boliden för att fråga om Mikael Staffas står fast vid sitt uttalande om att Folksam inte tagit kontakt. Vi har också bett om en förklaring till påståendena om att avfallet skulle ha sålts samt att FN skulle ha friat gruvbolaget moraliskt.
Locket på
Företaget vill dock inte ge några nya svar, enligt kommunikationsdirektör Klas Nilsson:
”Boliden hänvisar till de utförliga och väl underbyggda svar som getts kring samtliga frågeställningar som rör påståenden kring den exportaffär som genomfördes i mitten av 80-talet.”
Kajsa Moström säger att Folksam under onsdagen hade ytterligare kontakt om Arica med Boliden:
– Vi hoppas kunna lägga de felaktiga uttalanden bakom oss och fokusera vidare framåt på den frågan som är viktig på riktigt.