Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Efter våldsdåden i Danmark: Skandinaviska ministrar i möte

17 svenskar häktade

Uppdaterad 11.45 | Publicerad 11.14

Flera unga svenskar misstänks för våldsdåd i Danmark och bakgrunden som pekas ut är ett stulet narkotikaparti.

Och så sent som i går begärdes en tonåring från Jönköping utlämnad till Danmark.

Nu åker justitieminister Gunnar Strömmer till Köpenhamn med anledning av den senaste tidens våldsdåd.

Pojken som har begärts utlämnad till Danmark efter en nordisk arresteringsorder från Danmark är bara 16 år och hemmahörande i Jönköpings län.

Enligt handlingar från tingsrätten är pojken är misstänkt för försök till mord i Danmark och sitter nu häktad i väntan på en prövning om ett överlämnande från Sverige. Exakt vad han har gjort och hur gärningen har gått till är oklart.

Pojken frihetsberövades den 16 augusti och häktades den 19 augusti. Enligt handlingar som Aftonbladet har tagit del av framgår det att flera beslag har gjorts i samband med att pojken greps.

Själv har han motsatt sig överlämnandet och med hänsyn till sekretess kan hans försvarsadvokat inte uttala sig.

Men den 16-årige pojken är inte ensam eller unik i sitt slag.

17 misstänkta

Den senaste tiden har flera svenskar, däribland flera tonåringar, blivit misstänkta för grova våldsbrott i Danmark och där många av dem även sitter häktade. Det handlar om mordbeställningar, handgranater och skjutningar.

I 25 fall har svenskar åkt över Öresund för att utföra kriminella uppdrag mot betalning. Enligt Sveriges Radio P3 Krim handlar det om 17 personer.

Även en 21-årig man, hemmahörande i Växjötrakten, häktades misstänkt för brott i Danmark. Även den mannen har begärts utlämnad till Danmark men överklagat beslutet och var så sent som på onsdagen kvar i svenskt häkte.

– Man kan inte påbörja någon verkställighet av överlämnandet förrän det har vunnit laga kraft, säger åklagaren Emma Adolfsson.

Dansk polis på perrongen på Kastrup efter att Danmark infört gränskontroller mot Sverige.

Gängkonflikt ligger bakom

Och det är mot bakgrund till det här kommer den svenska justitieministern Gunnar Strömmer att åka till Köpenhamn i idag för att träffa sin danska motsvarighet Peter Hummelgaard. En pressträff kommer att hållas innan lunch där även Norges justitieminister kommer att medverka.

Såväl dansk polis och danska politiker har satt press på Sverige och riktat kritik mot Sverige gällande gängvåldet. Strömmer understryker att Sverige och Danmark har ett gemensamt ansvar och intresse av att komma till rätta med den pågående situationen.

– Vi tror att vi genom att mötas kan intensifiera samarbetet ytterligare både mellan våra myndigheter och mellan våra regeringar, säger Gunnar Strömmer till TT.

Att ha dansk polis på plats i Sverige och svensk polis på plats i Danmark är ett av stege. Men det finns också de som menar att det behövs mer än så. Kriminologen David Sausdal vid Lunds universitet sa tidigare till TV4 Nyheterna att en nordisk insatsstyrka skulle kunna vara en del av lösningen.

Aftonbladet har tidigare pratat med dansk polis som sagt att bakgrunden till de senaste tiden dåd går tillbaka till en pågående gängkonflikt där det kända danska kriminella nätverket Loyal to Familia ligger i konflikt med en dansk gruppering som stöttas av svenska nätverk.

– Här pågår en gängkonflikt mellan två grupperingar, troligtvis gällande narkotikan där en part troligtvis har stulit från en annan part, har Torben Svarrer, biträdande polischef i Danmark, sagt.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln