Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Svensk kopplas till planerat Köpenhamnsdåd

TT-Ritzau

Publicerad 2024-08-20 12.26

För en vecka sedan greps en svensk 25-åring i området Tingbjerg i Köpenhamn med två handgranater. Enligt dansk polis har även en svensk 16-åring koppling till brottet. Arkivbild.

Tonårspojken som häktats i Jönköpings tingsrätt och begärts utlämnad till Danmark är misstänkt för inblandning i en händelse där en svensk man sedan tidigare sitter häktad för innehav av två handgranater, bekräftar dansk polis.

P4 Jönköping har tidigare rapporterat att den 16-årige pojken bland annat är misstänkt för mordförsök. Dansk polis vill inte uttala sig om den exakta brottsmisstanken.

Ytterligare tre personer är sedan tidigare häktade för misstänkt inblandning.

En av dem är en 25-årig svensk medborgare, som för en vecka sedan greps med två handgranater i området Tingbjerg i Köpenhamn. Han är misstänkt för en planerad sprängning i Köpenhamn, vilket misslyckades eftersom han greps av polis.

En 31-årig dansk man med kopplingar till den gängkriminella miljön är misstänkt för att ha överlämnat handgranaterna till den svenske 25-åringen. Han misstänks också ha betalat svensken, ordnat ett hotellrum och agerat chaufför.

I fredags häktades också en 25-årig dansk gängmedlem för misstänkt inblandning. Enligt åklagaren ska han ha ställt sin lägenhet till förfogande för svensken och hjälpt honom att beställa en taxi.

Under onsdagen möts Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) och Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) i Köpenhamn med anledning av den senaste tidens många brott med svenska kopplingar i Danmark.

ANNONS