Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Efter våldsdåd i Danmark – ska sätta press på techjättarna

Beri Zangana

Uppdaterad 13.28 | Publicerad 11.49

Efter den senaste tidens våldsdåd i Danmark sätter landet tillsammans med Sverige nu press på techjättarna i kampen mot gängvåldet.

Båda ländernas justitieministrar betonade även vikten av att komma åt ledarskikten i de kriminella nätverken.

– Tyvärr gömmer sig personerna som står bakom de här på varmare platser och i länder där vi har svårt att få dem utlämnade, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Justitieminister Gunnar Strömmer besökte Köpenhamn p onsdagen med anledning av de senaste tidens våldsdåd i landet där flera svenskar har varit inblandade.

På pressträffen medverkade även Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard.

Hummelgaard inledde med att berätta om mötet som hållits mellan svenska och danska rikspolischeferna och Gunnar Strömmer.

Danmark och Sverige vill bland annat skärpa och intensifiera insatserna mot missbruk av digitala kanaler för organiserad brottslighet där många unga har rekryterats.

– Vi vet att gängens våld inte har några gränser, därför måste insatserna stärkas, säger Peter Hummelgaard.

Pressade techjättarna

Hummelgard satte även press på andra länder och pekar på de där flera gängkriminella gömmer sig.

– Ni ska inte kunna gömma er, sa Hummelgaard.

Gunnar Strömmer fyllde i och lyfte de gängledare som befinner sig utanför de nordiska länderna. Bland annat har Turkiet tidigare pekats ut som ett land dit många gängkriminella gömmer sig.

– Tillsammans kan vi stärka samarbetet med tredje länder för att komma åt ledarskikten, de som sitter på bekväma adresser, ofta under soliga förhållanden och beställer de grova brotten, säger Gunnar Strömmer.

Vill komma åt ledarskiktet

Han satte press på tech-jättarna och sa att de nu vill få tillgång till krypterad information. Strömmer underströk att gängkriminella har byggt upp en digital infrastruktur där svenska tonåringar rekryteras.

– Vi ska även kalla in plattformarna gemensamt för att ta en direkt diskussion med dem, säger Gunnar Strömmer.

Bland annat handlar det om att få svar på vissa frågor.

– Vad gör ni? Gör ni tillräckligt? Och i den mån svaren inte är tillfredsställande så får vi överväga om det är någonting som vi kan göra för att arbeta mer effektivt och preventivt, säger Strömmer.

Även den svenska rikspolischefen Petra Lundh medverkar vid pressträffen.

– Ledargestalterna beställer mord och sprängdåd helt öppet på nätet, som justitieminister sa, så åtar sig barn och unga att i krypterade appar utföra de här dåden mot ersättning. Vår bild av de här beställarna det är att de inte har någon som helst empati med andra människor de är helt likgiltiga för att använda barn som mördare, säger Petra Lundh.