Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Vill pressa Tiktok – för att stoppa gängen

Cornelia Mikaelsson / TT

Cecilia Klintö/TT

Uppdaterad 15.17 | Publicerad 11.47

Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Danmarks dito Peter Hummelgaard (S) vill sätta press på digitala plattformar för att stoppa rekryteringen av unga till gängkriminalitet.

Danmark och Sverige ska tillsammans sätta press på digitala jättar som Tiktok för att stoppa rekryteringen till våldsuppdrag.

– Det är svårt att framkalla andra känslor än ilska när vi kan se att barn och ungdomar rekryteras, säger Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) till TT.

På onsdagen träffades Danmarks och Sveriges justitieministrar med anledning av den senaste tidens våldsvåg i Köpenhamn där flera svenska tonåringar sitter häktade misstänkta för grova brott.

Även ländernas rikspolischefer deltog i mötet i Köpenhamn.

Sticker i ögonen

Alla parter är överens om intensifiera insatserna mot digitala kanaler som utnyttjas av kriminella. Enligt ministrarna handlar det om Tiktok, Telegram, Snapchat, Meta och Google.

Beskedet kommer sedan svenska tonåringar utfört grova brott mot betalning i Danmark.

– Telegram sticker såklart i ögonen. Det är där vi har sett de här menyerna med beställningar, säger Hummelgaard och hänvisar till listor med pris för olika brott.

– På Tiktok kan man se de här unga misstänkta visa upp sig efter att de varit ute och begått brott. Vi vill göra allt vi kan för hitta de juridiska verktygen för att kunna slå hårt mot de digitala plattformarna. De måste ta ett större ansvar för att deras tjänster missbrukas.

Flyttar fram positioner

Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) uppger att de kommer att hålla möten med de digitala plattformarna för att sätta gemensam press.

– Jag vet att de kriminella nätverken hela tiden ändrar sina tillvägagångssätt. Vi har sett bara de senaste månaderna hur de flyttar fram sina positioner och arbetar med helt öppen annonsering, säger han till TT.

Hur är det möjligt?

– Det är en fråga som vi diskuterat med de här plattformarna från tid till annan, vi har haft det bilateralt, nu försöker vi att göra det i ett nordiskt sammanhang för att sätta ökad press gemensamt.

Svårt med utlämning

Hummelgaard har tidigare uppgett för TT att flera av beställarna bakom våldsdåden befinner sig i utlandet – och inte i Danmark. Därför vill de även samarbeta kring ökade insatser mot tredjeländer och möjliggörarna.

Från dansk sida vill man även prioritera frågan när landet tar över ordförandeskapet i EU 2025.

– Tyvärr gömmer sig personerna som står bakom det här på varmare platser och i länder där vi har svårt att få dem utlämnade. Därför har vi bestämt att vi ska stärka samarbetet med de här länderna, säger Hummelgaard.