Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Dansk polis: Kan finnas en marknad i Sverige för att rekrytera barn

Erbjuds 100 000 kronor för kontraktsmord

Uppdaterad 11.39 | Publicerad 09.32

Unga svenskar har varit inblandade i flera danska våldsdåd.

Mot en betalning på upp till hundratusentals kronor ska flera tonåringar ha rest över sundet i syfte att bland annat skjuta ihjäl en person.

– Troligtvis har någon sett en marknad för att rekrytera ungdomar eller utföra farliga dåd som skjutningar, säger den danska biträdande polischefen Torben Svarrer.

Den 5 augusti sker en skottlossning i stadsdelen Frederiksberg i Köpenhamn. Minst sex skott avlossas. En 18-årig man träffas men överlever mordförsöket.

Ganska snart grips en person, en 17-årig pojke som är hemmahörande i Sverige.

Pojken är inte ensam.

På mindre än en vecka häktas tre svenska tonåringar misstänkta för inblandning i olika skottlossningar. Såväl innan som efter händelsen i Frederiksberg har flera svenskar gripits på andra sidan sundet – flera av dem tonåringar.

De här tonåringarna är bara några av de ”barnsoldater” som åkt till Danmark i uppdrag att utföra grova våldsbrott åt kriminella.

En 17-årig svensk greps efter mordförsöket i Frederiksberg i början av augusti.

”Det är vansinnigt”

Torben Svarrer är biträdande polischef i Danmark.

– Troligtvis är det så, att någon har sett en marknad för att rekrytera ungdomar från Sverige, för att utföra våldsdåd, till exempel skjutningar. Där finns unga människor som accepterar det här och är redo att åka till Danmark och genomföra uppdraget, säger han.

Torben Svarrer

Han är själv förvånad över den senaste tidens utveckling med svenskar som reser över. Av dansk polis är de inte kända sedan tidigare. I Danmark finns det också unga människor, tonåringar, som genomför våldsdåd – men inte lika många, menar Torben Svarrer.

– Vi ser danskar som är inblandade men inte alls i samma utsträckning som svenskar. Det här är en helt annan nivå.

Enligt Torben Svarrer har rekryteringen bytt fokus och sker nu via sociala medier.

– Det är jobb som annonseras ut på internet, via krypterade tjänster. Där står det hur mycket man kan få, till exempel 100 000 kronor för att ha ihjäl en person i Danmark.

Själv är han förfärad.

– Det är obegripligt att ungdomar i 14–15-årsåldern är redo att ta ett vapen eller en granat i handen och göra det här. Kanske till och med skjuta eller spränga. Jag tycker det är vansinnigt och det gör mig förvånad att de är redo att göra det, säger Torben Svarrer.

Pågående gängkonflikt

Han berättar att ett gängkrig i Danmark ligger till grund till den senaste tidens våldsdåd.

– Här pågår en gängkonflikt mellan två grupperingar, troligtvis gällande narkotikan där en part troligtvis har stulit från en annan part.

Gänget Loyal to Familia är i konflikt med ett gäng danska polisen säger sig inte veta så mycket om.

Det är alltså inte svenska kriminella nätverk som har etablerat sig i Danmark, menar polischefen. Snarare handlar det om samarbete över gränserna.

– Kriminaliteten har inga gränser. Konflikten mellan de kriminella nätverken i Danmark som vi ser nu handlar om ena sidan LTF, Loyal to Familia. På andra sidan är det ett okänt gäng som vi vet väldigt lite om. Vi har en idé om vilka personer det rör sig om, men det är ingen gruppering som har etablerat sig som ett nätverk än.

Ismail Abdo har legat i konflikt med danska gäng.

Aftonbladet har tidigare skrivit om att den svenska internationellt efterlyste gängledaren Ismail Abdo legat i en konflikt med danska kriminella nätverk.

Danska polisen vill inte kommentera specifika personer.

– Jag kan inte gå in på någonting om det. Men det går att konstatera att svenska gäng och danska gäng jobbar ihop, säger Torben Svarrer.

Kan få samma straff som en vuxen

Trots att många gripanden görs så har man inte kommit åt ledarskiktet. Enligt polisen beror det på att flera befinner sig utanför Danmarks gränser. Likt många svenska fall.

Danska politiker kräver åtgärder för att få bukt med svenskar som åker över sundet för att begå grova brott.

Den våldsamma utvecklingen i Danmark har resulterat i att svensk och dansk polis nu kommer att samarbeta. Bland annat kommer dansk polis att placeras i Malmö och svensk polis i Köpenhamn.

Och i det långa loppet behöver polisen få ett stopp på den gängkonflikt som pågår i Danmark.

– Om den tar slut så finns det ingen marknad för att locka över unga svenskar för att komma över och skjuta.

Själv tror Torben Svarrer att svenska ungdomar inte är medvetna om vad konsekvenserna kan bli i Danmark.

– Det kan hända att man har en uppfattning att de tror att de blir straffria i Danmark. Men här är det annorlunda. I Danmark kan du i stort sett få samma straff som en vuxen, trots att du är barn, säger Torben Svarrer.

Följ ämnen i artikeln