Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Över 40 000 dödade i Gaza: Gör gravar på gravar

Publicerad 20.22

 Gravgrävaren Sa’di Baraka.

De pågående förhandlingarna i Qatar beskrivs som en sista chans för att få till en vapenvila mellan Israel och Hamas.

Samtidigt uppges nu över 40 000 människor i Gaza ha dödats i israeliska attacker.

– Vi gör ibland gravar ovanpå gravar, säger gravgrävaren Sa’di Baraka till AP.

Följ ämnen
Gaza

I går drog nya förhandlingar om vapenvila mellan Israel och Hamas i gång i Qatar. Medlare från USA, Qatar och Egypten mötte representanter från Israel. Hamas valde att inte delta.

Efter två dagar av förhandlingar om en vapenvila i Gaza har samtalen avslutats för att tas upp efter helgen igen, skriver AP.

Målet är att ta upp förhandlingarna nästa vecka i Kairo för att komma fram till en överenskommelse om eldupphör.

Men Hamas säger nej till de nya villkoren som är på bordet, enligt källor till AFP.

Samtidigt fortsätter Israel att attackera både Jabalia i norr och Rafah och Khan Yunis i Gaza.

Över 40 000 har dödats

Antalet palestinier som har dödats i israeliska attacker överstiger nu 40 000, meddelade hälsomyndigheten i Gaza på torsdagen. Det är nästan två procent av Gazaremsans totala befolkning innan den 7 oktober.

Majoriteten av de som dödats är civila, nästan 16 000 är barn.

När Mohammed Abu al-Qumsan var hos myndigheterna för att registrera födseln dödades de fyra dagar gamla tvillingarna, hans fru och svärmor.

”De flesta döda är kvinnor och barn. Den här ofattbara situationen beror till största del på den israeliska arméns återkommande misslyckande att hålla sig till krigets regler”, sa FN:s människorättschef Volker Türk i ett uttalande och krävde en omedelbar vapenvila.

Hamas kontrollerar Gazaremsan och hälsomyndigheten. Israel har flera gånger hävdat att siffrorna därför inte är trovärdiga. Men under tidigare krig mot Gazaremsan har dödstalen från hälsomyndigheten och sjukvårdspersonal varit tillförlitliga.

Israel har inte offentliggjort någon egen uppskattning av hur många civila som dödats.

Minst 10 000 under rasmassorna

Den faktiska dödssiffran i Gaza är högre än 40 000.

– Den här siffran inkluderar endast kroppar som tagits emot och begravts, sa Dr Marwan al-Hams, chef för den palestinska hälsomyndighetens fältsjukhus till The Guardian i går.

Nästan hela Gazaremsans befolkning har tvingats fly.

Minst 10 000 palestinier uppskattas, enligt hälsomyndigheten, ligga begravda under byggnader som kollapsat under israeliska flygangrepp. Kropparna har inte kunnat grävas fram på grund av brist på bränsle och utrustning, enligt Marwan al-Hams.

– Det räcker nu, vi vill tillbaka till våra hem i Gaza stad. Varje timme timme dödas en familj eller så bombas ett hus, säger 30-åriga Aya, som tillsammans med sin familj sökt skydd i Deir Al-Balah i centrala Gaza, till Reuters.

– Vi är hoppfulla den här gången. Antingen blir det nu eller aldrig, jag är rädd, säger Aya om förhandlingarna i Qatar.

Fotografen förlorade 270 släktingar

Under de senaste tio månaderna har nästan hela Gazaremsans befolkning tvingats på flykt. Det är brist på både mat, läkemedel och andra förnödenheter i området.

De palestinier som indirekt dödats av kriget – exempelvis av svält eller sjukdom – har inte räknats med i de officiella siffrorna.

– Jag vet inte hur jag ska förklara hur det känns att se sina nära och käras kroppar ligga på marken, utspridda, en bit kött här och ett ben där, säger Haneen Salem, en palestinsk fotograf och skribent, till AP.

Sedan den 7 oktober har Salem förlorat 270 släktingar, skriver AP.

– Efter kriget, om vi fortfarande lever, kommer vi att gräva en ny grav och sprida rosor och vatten över den för deras goda själar.

ANNONS