Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Uppgifter: Var 50:e invånare i Gaza har dödats

Henrik Samuelsson/TT

Uppdaterad 15.06 | Publicerad 12.28

Palestinier flyr från ett område i Khan Yunis i södra Gaza efter att den israeliska militären utfärdat en evakueringsorder under söndagen.

Antalet dödade Gazabor i kriget är nu uppe i över 40 000, uppger områdets Hamastrogna hälsomyndighet. Siffran är ifrågasatt, men kan innebära att var 50:e invånare mist livet i stridigheterna.

Relativt sett är Israels krigföring efter Hamas stora terrorattack förra året därmed en av de blodigaste under de senaste decennierna.

– I rent antal döda tror jag inte Gazakriget är en av det 21:a århundradets våldsammaste konflikter, säger forskaren Michael Spagat vid University of London till den israeliska tidningen Haaretz.

”Utan motstycke”

Men som andel av befolkningen bedömer han att kriget redan är bland de fem grymmaste – och ännu vet ingen när och hur det slutar.

– Om vi väger in tiden det tog att döda en procent av denna befolkning kan detta vara utan motstycke.

Siffrorna behöver dock ses med flera brasklappar. Å ena sidan är antalet döda som Gaza-myndigheterna listar inte hela konflikten. Utöver det beräknas flera tusen, såväl offer som gärningsmän, ha dödats i Israel då militanta palestinier gick till attack och startade kriget den 7 oktober. Och sedan dess har ytterligare hundratals mist livet på andra håll än i Gaza, däribland södra Libanon, på Västbanken och inne i Israel.

Verkar fungera

Å andra sidan brukar Israel hävda att palestinska sagesmän regelmässigt överdriver den egna sidans offer. Även USA:s president Joe Biden ifrågasatte i början av kriget palestinsk statistik.

Men flera FN-organ och andra internationella organisationer som arbetar i Gazaremsan ser Hamas-myndigheternas siffror som trovärdiga. Även nyhetsbyråer som AP och AFP har i olika skeden kunnat följa datainsamlingen. De har vittnat om att, även om det i en krigszon är svårt eller omöjligt att få helt exakta uppgifter, så verkar statistikföringen i stort fungera.

ANNONS