Minst 50 döda i nya attacker – efter en av de dödligaste veckorna i Gaza

Publicerad 06.11

Bara under tisdagen har minst 50 personer dödats i flera israeliska attacker i Gaza.

Flera dog i området al-Mawasi, som Israel utnämnt till en ”säker zon”.

Samtidigt beskrivs förra veckan som en av de dödligaste i Gaza sedan den 7 oktober.

Följ ämnen
Gaza
Israel

Veckan som har gått beskrivs som en av dödligaste för folket i Gaza sedan den 7 oktober, och även denna vecka är fortsatt blodig. Under tisdagen har minst 50 personer dött i flera israeliska attacker i både södra och centrala Gaza.

I tisdagens första attack uppges 17 personer ha dödats nära ett tältläger i utkanten av Khan Yunis i södra Gaza, enligt stadens hälsomyndighet. Minst 26 personer skadades i attacken i området al-Mawasi som enligt Israel ska vara en ”säker zon”.

Minst 13 personer ska även ha dödats i olika attacker på flera platser. Däribland en familj där en man, hans fru och två barn dog i en attack nära Khan Younis.

Bara timmar efter tisdagens första attack utförde Israel ytterligare en flygattack mot en FN-skola där flyktingar tagit skydd i området Nuseirat. Minst 16 personer dödades och många skadades i attacken enligt hälsomyndigheten.

Dagen innan, på måndagen, dödades ytterligare 11 palestinier i en attack i Nuseirat i centrala Gaza.

Terrorstämplade Hamas och Islamiska Jihads väpnade grenar uppger att de attackerat israeliska styrkor på flera platser. Det finns inga uppgifter om dödsfall eller allvarliga skador, skriver Reuters.

Palestinier evakuerar efter ett israeliskt luftangrepp.

Förra veckan – en av de dödligaste

Samtidigt som början av denna vecka har präglats av dödliga attacker var förra veckan ännu dödligare och beskrivs som en av de blodigaste i Gaza sedan den 7 oktober.

På söndagen dödades 15 personer i ett israeliskt anfall mot en skolbyggnad nära flyktingläget i Nuseirat. Det blev då den femte attacken mot en skola i Gaza på bara åtta dagar.

Efter samtliga attacker har IDF hävdat att skolorna använts som gömställen för den terrorstämplade organisationen Hamas.

Hamas har upprepade gånger förnekat IDF:s anklagelser.

På lördagen dödades minst 90 palestinier i en israelisk attack mot ett tältläget i den av Israel utsedda ”säkra” zonen al-Mawasi. Nästan 300 personer skadades.

Två män sörjer släktingar som dött i en israelisk attack mot Gaza.

FN-rapportören: ”Dödsmaskin”

Helgens attack mot al-Mawasi är en av de dödligaste i Gaza i år. Både tält och byggnader där hundratals civila sökt skydd träffades.

Hälsodepartementet i Gaza beskrev attacken som en ”brutal massaker”.

Israels militär hävdade efteråt att Hamasledaren Mohammed Deif och en annan Hamasledare, Rafa Salama, var målen för attacken.

Enligt Israel dödades Salama, men inte Deif.

”Rättfärdigandet är alltid detsamma: ”Målet är palestinska militanta”. När ska världen stoppa denna dödsmaskin?”, skrev FN:s särskilda rapportör Francesca Albanese på X efteråt.

Uppmanades fly till ”säkra” zonen

I flera omgångar har civila palestinier i Gaza uppmanats att fly till kustområdet al-Mawasi i södra Gaza. Israels militär har sedan december förra året hänvisat till al-Mawasi som en ”humanitär” eller ”säker” zon.

I maj kunde Financial Times genom satellitbilder visa tillströmningen av internflyktingar i al-Mawasi.

Sedan dess har långt fler palestinier uppmanats att fly dit.

Trots att IDF hävdat att al-Mawasi är en säker zon har området attackerats flera gånger.

Människor inspekterar skadan efter en israelisk attack.

”Alla frågar vart vi ska vägen”

Att det inte finns någon säker plats i Gaza är något som upprepats av både hjälporganisationer och FN-toppar sedan den 7 oktober.

Civila som flytt till al-Mawasi uppgav på måndagen för Reuters att de nu inte vet vart de ska ta vägen.

”Stunden då marken skälvde under mina fötter och damm och sand steg mot skyn och jag såg lemlästade kroppar – jag har aldrig sett något liknande”, skriver 30-åriga Aya Mohammad till Reuters i ett sms.

”Alla frågar vart vi ska ta vägen, och ingen kan svara på det”.

Barn evakuerar efter en attack mot Khan Younis.

Följ ämnen i artikeln