Aftonbladet

Dagens namn: Roland

Många döda i attack i södra Gaza

TT

Publicerad 2024-07-13

Minst 90 palestinier har dödats och nästan 300 har skadats i en israelisk attack mot ett läger i al-Mawasi utanför staden Khan Yunis i södra Gaza, rapporterar flera medier.

Det Hamaskontrollerade palestinska hälsodepartementet fördömer i ett uttalande attacken och kallar den en ”brutal massaker”.

Anfallet riktades mot Hamasledaren Mohammed Deif och en annan Hamasledare, Rafa Salama, som enligt uppgift befann sig i en byggnad i området, men inte direkt i lägret.

De två anses av israelisk militär ha varit ”hjärnorna bakom massakern den 7 oktober”. Men huruvida någon av dem dödades i anfallet är oklart.

– Det är inte helt säkert, säger premiärminister Benjamin Netanyahu i ett tv-sänt tal på lördagskvällen.

Han lovar dock att Israel ska slå ut hela Hamas övre ledarskikt, ”på ett eller annat sätt”.

Netanyahu säger att han personligen gav sitt godkännande för attacken, men först efter att ha fått en försäkran av militären, IDF, om att inga i gisslan fanns på platsen.

Egypten och Jordanien har fördömt attacken. Egyptens utrikesdepartement skriver att ”det finns inget som helst rättfärdigande” för attacken”.

”Nio liv”

Deif har lett den militära grenen av Hamas sedan tidigt 2000-tal och kallas dels ”katten med nio liv” för att han genom åren överlevt en lång rad mordförsök och dels för ”gästen” då han för en ljusskygg tillvaro och sägs sova på olika platser varje natt.

Hamas tillbakavisar förklaringen att Deif skulle varit målet som ”falsk” och ett sätt att ”dölja graden av en fruktansvärd massaker”.

Efter anfallet har IDF höjt hotnivån ”på alla fronter”. Flera IDF-anställda på permission har har kallats in för förstärkning vid gränsen mot Gaza, skriver Jerusalem Post.

Uppmanades söka skydd

Israel uppmanade i maj palestinier i Rafah-området att söka skydd i al-Mawasi vid kusten, medan israeliska styrkor gick in i Rafah.

– Vad har vi gjort? Vi satt bara nära stranden, skrek en kvinna på gatan efter attacken.

Många av de skadade har tagits till Nassersjukhuset i södra Gaza som sedan tidigare befinner sig på bristningsgränsen.

Kriget mellan terrorstämplade Hamas och Israel bröt ut efter att Hamas den 7 oktober i fjol gått till attack mot en musikfestival och kibbutzer i Israel. Omkring 1 150 personer beräknas ha fallit offer för terrorattacken, de flesta civila, och fler än 200 personer togs som gisslan.

Över 38 000 personer i Gaza har dödats sedan kriget inleddes, enligt Hamaskontrollerade hälsomyndigheter.