Många döda i ny attack mot "fredad zon" i Gaza

TT-AP

Publicerad 2024-07-16 14.39

En israelisk soldat syn på en stridsvagn nära gränsen till Gaza. Bild från 14 juli.

Uppemot 60 personer har dödats av israeliska attacker i södra och centrala Gaza det senaste dygnet. En av attackerna genomfördes mot al-Mawasi, ett område som Israels militär uppmanat fördrivna palestinier att söka skydd i.

Minst 17 palestinier har dödats i ett luftangrepp i närheten av en bensinmack i al-Mawasi, utanför staden Khan Yunis i södra Gaza, enligt myndigheter i den Hamaskontrollerade landremsan.

Enligt nyhetsbyrån AP:s källor vid Nassersjukhuset var området som attackerades fyllt av tält där palestinier som fördrivits från andra delar av Gaza bodde. Området al-Mawasi har av Israel utnämnts som fredad zon.

Det var i al-Mawasi som minst 90 personer dödades i en israelisk attack i lördags.

Flera personer dödades även i en attack mot en skolbyggnad i Nuseirat i centrala Gaza. Även där uppges fördrivna palestinier ha sökt skydd.

Israels militär hävdar att underrättelse visat att skolan hyste terrorister och att uppgifterna om att flera civila dödats i attacken undersöks.

Terrorstämplade Hamas har anklagat Israel för att trappa upp attackerna i Gaza för att försöka motverka de arabiska medlarnas och USA:s ansträngningar att nå en överenskommelse om eldupphör. Flera storskaliga attacker har genomförts de senaste dagarna, med många döda som följd.

Israel hävdar å sin sida att de försöker utrota Hamaskrigare. Enligt ett uttalande från militären har hälften av Hamas militära ledarskap dödats, samt 14 000 som strider för den terrorstämplade gruppen. Militärens siffror har inte verifierats av oberoende part.