Hamas: Har inte lämnat fredssamtalen

TT-AFP

Publicerad 2024-07-14 09.19

Bild från al-Mawasi i södra Gaza som attackerades under lördagen.

Hamas har inte lämnat samtalen om vapenvila efter Israels senaste attacker, meddelar en ledare för den terrorstämplade gruppens politiska gren och tillbakavisar tidigare uppgifter.

Uttalandet från Hamasförhandlaren Izzat al-Reshiq kommer timmar efter det att en anonym Hamasledare uppgett för AFP att Hamas avbryter samtalen. Detta beroende på ”Israels attityd i förhandlingarna” och ”pågående massakrer mot obeväpnade civila”.

Enligt de anonyma uppgifterna var det Hamasledaren Ismail Haniyeh som gett beskedet om inställda samtal till medlare från Qatar och Egypten. Men uppgifterna förnekas alltså nu vilket The Times of Israel rapporterar om.

I uttalandet från Izzat al-Reshiq anklagas också Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att försöka få de av arabstater och USA medlade samtalen att spåra ur.

Anklagar Netanyahu

Under lördagen dödades minst 92 palestinier och runt 300 skadades i attacken mot ett läger – al-Mawasi – som ligger i en skyddad zon utanför staden Khan Yunis i södra Gaza, uppger det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza.

Israels armé IDF förnekar att det var ett flyktingläger i området – som så gott som jämnades med marken – utan kallar det för en ”militär anläggning”.

Lördagens attack riktades enligt Israel mot Hamasledaren Mohammed Deif som enligt uppgift befann sig i en byggnad i området. Han ”mår bra och arbetar”, enligt den terrorstämplade rörelsen.

En Hamasledare död

Ytterligare en Hamasledare, Rafa Salama, som också var mål för attacken, uppges av Israel ha dött.

Israel bedömer att Deif tillsammans med Salama bär det högsta ansvaret för attackerna den 7 oktober, där runt 1 150 människor dog och runt 250 togs som gisslan.

Enligt planen på en sex veckor lång vapenvila, som förhandlats med hjälp av USA:s president Joe Biden, skulle även gisslan som togs i Hamas attack mot Israel den 7 oktober bytas mot palestinska fångar i israeliska fängelser.