Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Angelos datorspelande hamnar mitt i debatten

Fantastisk tv att få följa ”Född 2010”-barnen

Angelo och Nicole, två av de åtta barn man får följa i SVT:s dokumentärserie ”Född 2010”.

I vintras gjorde ”Historien om Sverige” stor succé. SVT rapporterade om rekordpublik för serien som berättade om detta land från förhistorisk tid och fram till i dag. Att intresset för historia är stort är inte konstigt eftersom ett av de bättre sätten att förstå vilka vi är, är att studera vad vi kom ifrån.

Om vi nu vet vilka vi är. Det är svårt att se sig själv utifrån. I en produktion som ”Historien om Sverige” finns det ändå ett slags facit, en berättelse att hålla sig till, även om urvalsprocessen måste ha varit brutal. Ska man nämna Alsnö stadga? Potatisens betydelse? Idrottsrörelsens framväxt?

Det är en ynnest i sig att få följa dessa människors uppväxt

Ändå är det enklare än att sortera i samtiden. Hur ska man kunna veta när man står mitt i dem vilka skeenden som kommer att lämna bestående spår och vad som bara försvinner? Vilken teknik är här för att stanna och vilken är en fluga, vilka lagar kröker faktiskt utvecklingen och vilka blir ett slag i luften?


Som en present till oss som funderar över sånt – och till framtida historiker – finns dokumentärserien ”Född 2010”, av Åse Fougner och Martina Iverus. SVT har just börjat visa den fjärde säsongen om åtta barn som är, ja födda 2010, och deras familjer. Den första säsongen sändes 2012 och sen dess har vi fått möta barnen vart fjärde år. I avsnitten som visas nu tar de alltså de första stegen in i tonåren.

Det är en ynnest i sig att få följa dessa människors uppväxt, i olika delar av landet och med olika sociala och ekonomiska förutsättningar. Man får vara med vid middagsbord, födelsedagar, på fotbollsplaner och vid utflykter i allt vidare cirklar hemifrån. Tv-kamerorna är med men utan att det tummas på integriteten, det är personligt men inte privat.


Dessutom växer dessa barn upp i, och formas av, den tid som är nu. I de två nya avsnitt som hittills lagts ut pågår pandemin. Hilda-Li kämpar med hemundervisning och Jacks Londonresa, som han fick i tioårspresent, fick skjutas upp i två år. En påminnelse om hur det var – för visst börjar minnena av pandemin att blekna?

Nicoles företagarföräldrar drabbas hårt av inflation och höjda räntor. Angelo landar plask i dagsdebatten med sin dragkamp med mamma och pappa om datorspelandet. Kommer frågan om skärmtid – som i dag får regeringen att kalla till sig pressen – att vara en stridsfråga i evinnerliga tider, eller är den helt irrelevant om 20 år?

Att se dessa åtta barn ta sig an världen de föddes in i skapar en stark känsla av tidens gång – eller om det är av ödmjukhet. Den värld som de är 14 år i, är en helt annan än den jag var 14 år i. I ”Född 2010” fortsätter historien om Sverige, men utan facit. Det är fantastisk tv.

 

Fotnot: ”Född 2010” sänds i SVT1 tisdagar kl 21 och avsnitten finns också på SVT Play. Där finns också alla tre tidigare säsonger.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.