Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Så möts trumpismen och ”skithögsvänstern”

Trötta och missnöjda kulturkrigare tar Hegel till hjälp

Den tyska filosofen Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770–1831) har börjat användas i kulturkriget.

Flickvännen rycker upp dörren och överraskar sin kille på bar gärning framför datorn. ”Sitter du och läser Hegel?”, utbrister hon chockerad. ”Nej, jag lovar. Jag kollar bara på porr”, svarar den pressade pojkvännen.

Den här sommaren har internet flödat över av memer om den tyska filosofen Georg Wilhelm Friedrich Hegel. Bilder började dyka upp på trendiga e-girls – ständigt uppkopplade unga nättjejer – i t-shirts designade som bokomslaget för ”Andens fenomenologi”. Tjejerna började synas på obskyra kändisfester i de trendigaste kvarteren på nedre Manhattan i New York. En hype byggdes målmedvetet upp. Vilka var de?

Den 3 augusti hölls Hegelian E-girls lanseringsfest för specialinbjudna. Det blev ett kändispackat filosofievent, där tre e-girls – Anna, Nikki och Sanje – äntrade scenen och läste upp sitt manifest. Nu var det dags för dialektiken att göra en comeback och storma kulturen, menade de. Överskrid den binära politiken, låt motsatserna enas.

 

Ända sedan Donald Trump kastade sig in i politiken har kulturkriget rasat i USA. En generation har växt upp i hetsiga gräl om vad som ska hyllas eller förbannas som woke. Allt har krävt ett ställningstagande. Trump eller Harris, liberalism eller konservatism, demokrati eller fascism.

Det är dags att gå bortom allt det, förklarade Hegeltjejerna.

Sen började de gräla inför öppen ridå. Dramat har blivit en dokusåpa som bjuder på ett nytt kapitel varje dag. Sanje förklarade att allt bara var en trollning för att få följare. Nikki deklarerade att hon skulle gå med i det nybildade amerikanska kommunistpartiet. Anna flydde hem till landet. ”Förlåt, men ni låter verkligen som tonårshäxor som har gjort en ond ritual med svart magi och nu har en fått dåligt samvete, medan en annan är helt besatt av den kraft ni släppt lös”, kommenterade ett konto på X.

 

De kom, de blev ett meme, de försvann. En ickehändelse, men ändå bra beskrivning för en ung underströmning i den amerikanska valrörelsen. Kulturkrigarna har blivit krigströtta och missnöjda. De börjar desertera och ropa till varandra från skyttegravarna.

I utkanten av Chinatown på Manhattan ligger restaurangen Dimes på Canal street. Som ett skämt har det lilla kvarteret kallats Dimes square, en parafras på Times square. Det är ett bohemiskt konstnärskvarter där techmiljardärer som Peter Thiel sett till att pumpa in pengar för att skapa alternativa mötesplatser. Det var hit de hegelianska e-tjejerna hade sökt sig.

Alla kunde mötas i hatet mot liberalismen

Trump hade sin MAGA-rörelse och alternativhöger. Demokraterna utmanades från vänster av Bernie Sanders och hans Bernie Bros. Kaxiga poddar som ”Chapo Trap House” och ”Red Scare” kallade sig själva för dirtbag left, skithögsvänstern, för att markera att de var mer klasskampsinriktade och inte lika lättkränkta som sina wokekusiner på vänsterkanten.

 

Om Brooklyn var känt för sina hipsters och starka Sandersfäste, blev Dimes square på andra sidan bron dess motsats. Speciellt under pandemin, när Brooklynscenen självmant stängde ner så öppnade Dimes square trotsigt upp. Här samlades en ny litterär scen, där besvikna Sanderssupportrar mötte MAGA-högern och transgression var ledordet. Alla kunde mötas i hatet mot liberalismen. Efter alt-right kom en art-right. Steve Bannon, JD Vance, Alex Jones och Tucker Carlson stod alla på kö för att medverka i Dimespodden ”Red Scare”.

Så Hegeltjejerna var något på spåren i att förena motsatserna. Politiken är inte bara nedströms kulturen, förklarade tjejerna i podden ”Horseshoe theory”, utan även kulturen är nedströms reaktionära incels. Motsättningen står inte längre mellan högern och vänstern – dessa har sammansmält i en elit. Mot den eliten står en antiwoke postvänster och posthöger. Och de går samman.

 

Den gamle altright-ledaren Richard Spencer förklarar trött på X att i det här valet kommer han rösta Kamala Harris. Han berömde hennes framträdande på den demokratiska kongressen. ”Faktum är att det var det bästa republikanska talet jag hört på länge”, förklarade han med en twist. Hans arvtagare på den extrema högerkanten, Nick Fuentes, som leder den trollarmé som kallas groypers, förklarade i augusti ett ”digitalt krig” mot Trumps presidentvalskampanj. Trump hade blivit för lam, menade Fuentes, och måste pressas att bli radikalare i rasfrågor. Fuentes groypers härjar nu loss på Trumps sociala medie Truth social.

De är inte ensamma i sin infiltration. Postvänstern har samlat sina styrkor bakom parollen MAGA communism, i en brunröd hybrid. Influencers som Jackson Hinkle och Haz Al-Din, kända från sina streams på Twitch och Youtube, har manat sina följare att ge sig in i både Trumps MAGA-rörelse och USA:s kommunistparti (CPUSA) samtidigt. MAGA har ritat om hela det politiska landskapet, menar de, genom att samla den vita arbetarklassen i en rörelse som står utanför det politiska etablissemanget. När Trump nu tappar fart finns en öppning att påverka. Framtiden för USA finns i att inspireras av Kina.

Kulturrevolutionen har nu nått den konservativa högern

USA:s kommunistparti svarade med att utesluta infiltratörerna och den 21 juli grundade magakommunisterna istället American Communist Party (ACP) i Chicago. De slöt genast vänskapsavtal med Nordkorea och Georgiens kommunistparti i huset där Stalin föddes. Ryska nyfascisten Aleksandr Dugin delar plats med Xi Jinping och Slavoj Žižek i det ideologiska templet.

 

Att deklarera att ”marxismen är inte woke” har räckt för att få tillgång till konservativa högerns alla mediekanaler och panelsoffor. Jackson Hinkle listas av tidningen Wired som en av de viktigaste influerarna i valet 2024.

Foliemegafonen Alex Jones däremot, som fått tillbaka sin plattform på X av Elon Musk, anar konspirationer. Vilket vore tjänstefel om han inte gjorde. I en video formulerade han en skarp varning: hegeliansk dialektik är den dolda metod eliten använder för masskontroll. Genom att skapa kontrollerade motsättningar, kontroversiella händelser (tes) som skapar en folklig panik (antites) kunde eliterna genomdriva sina planer som lösning (syntes). Hegel var ett vapen mot folket. En video de hegelianska e-tjejerna och magakommunisterna triumferande direkt spred vidare. Darra inför Hegel!

Kulturrevolutionen har nu nått den konservativa högern. Som Mao sade: Det är en stor förvirring under himlen, situationen är utmärkt. I alla fall för bisarra memer.

Café Bambino: Tandlösa lantisar, den äckliga eliten på Yale och JD Vance nya jobb

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.