Inspireras av katetrar, död och slemhosta

Nino Mick guidar till bästa brödjobben för kulturarbetare. Del 3.

Hej igen, du kulturarbetare som tröttnat på prekariteten. Här kommer den sista delen av vår guide till det bästa brödjobbet, där jag tillsammans med ett gäng vänner och bekanta sammanställt listor över olika yrkens fördelar och nackdelar.
Inget kan som en stadig inkomst trygga psyket och skapa fast grund för det kreativa skapandet. För att få det bästa brödjobbet kanske det till och med är värt att plugga ett tag? Flera år? Fem år? Här kommer fyra yrken som kräver en investering. Är det värt det? Du avgör!


En förrädande mängd författare jobbar även som psykologer.

Bibliotekarie

Skapa på arbetstid: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Drömmer du om ett liv i birkenstock, omgiven av böcker? Tro bara inte att det går att smyga undan bland hyllorna och skriva. Det närmaste du kommer dötid är vissa dagar i infodisken – men bered dig på att bli avbruten! Vill du förresten att besökare ska mötas av en bibliotekarie med öppen och lyft blick, eller en som surmulet stirrar ner i sitt manus? Ibland när du kommer hem tömmer du i alla fall byxfickorna på små lappar med textrader som du hunnit klottra ner då och då.

Pengar: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Studielån: ca 250 000

Lön efter skatt, 75%: ca 20 000
Schema och ledighet: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Har du tur så är din chef en litteraturälskare för vilken kreativt skrivande står högt i kurs som ledighetsskäl. Har du otur är din chef bara en chef som chefar sig.

Och vad är det där för mörka moln vid horisonten? Jo, de nya EU-reglerna om dygnsvila som i pilotstaden Göteborg tvingat om allas scheman i grunden, till allmänt missnöje.


Inspiration: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Behöver du stoff? En fördel med att offentlig service läggs ner är att allsköns problem flyttar in på biblioteket, denna enda kostnadsfria oas i samhällsöknen. Uttråkade kids startar en brand i mikron, hemlösa kommer med alla sina påsar, extremt paranoida rättshaverister ber om hjälp att skriva ut bilagor från mejl och blodiga kanyler lämnas på toaletterna. När du inte slavar vid kopiatorn får du kanske komma hem till folk som just fått barn och hjälpa familjen igång med första högläsningen, eller lägga program och bjuda in författare och poeter (nåja, åtminstone en per säsong sedan budgeten drogs ner).

Lärare

Skapa på arbetstid:

Vad fan tror du?

Pengar: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Studielån: ca 350 000.

Lön efter skatt, 75%: ca 24 000

Schema och ledighet: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

”Åh vad härligt med långt sommarlov!” Men resten av året: 45-timmarsveckor. Som ofta inte räcker till, och då sitter du där i fredagsmyssoffan med femtio prov att rätta. Författarbesök kan fungera men bara på kvällstid. Svårt även att få deltidstjänster men inom vuxenutbildning kan det fungera. Överhuvudtaget är det just grundskola och gymnasium som har hårdast tempo och svårast villkor.

Inspiration: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Barn och unga mår skit och bland elevernas öden finns både tragisk diskbänksrealism och psykologiska thrillers. För att inte tala om ren skräck när stolarna börjar flyga i ditt klassrum. Ditt psyke naggas i kanten av alla orosanmälningar du ständigt överväger att göra. Du planerar lektioner på tid du inte har och hinner absolut inte rapportera om alla ”aj och oj”. Det papperslösa barnet som du knutit an till dyker plötsligt en dag inte upp längre och du kan inte få reda på vad som har hänt. Allt detta skulle kunna vara inspiration – och det blir det, när du väl skolar om dig till ett lugnare yrke och skaffar en ateljé.

Psykolog

Skapa på arbetstid:

Lydia Sandgren, UKON, Jenny Jägerfeld. En fair share av samtida författare är psykologer. Men knappast för att psykiatrin erbjuder så många tillfällen till att skriva synopsis. Försök själv klämma in sex patienter på en arbetsdag. Ska det bli något skrivet är det bara att göra en Sandgren och ställa klockan på 05!
Pengar: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Studielån: ca 400 000

Lön efter skatt, 75%: ca 25 000


Schema och ledighet: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Många är de som börjar psykologprogrammet med tanken att så hög lön ger god möjlighet att jobba deltid. Och det är inte omöjligt. Men är detta ett jobb som kan göras halvhjärtat? Finner du verkligen ditt halvfärdiga manus viktigare än patienterna? Vad sägs om detta som prokrastinering: ”Jag kan inte ta tjänstledigt för då kanske patienten tar sitt liv.” Att patienten i fråga inte får en ny psykolog beror så klart på nedskärningar och anställningsstopp. När du bränt ut dig på att ensam försöka rädda psykvården och i trots tar anställning som nätpsykolog får du extremt flexibel schemaläggning och jobbar alltid hemifrån. Äntligen ro att skriva. Men av någon anledning handlar alla dina nya texter om ett sjunkande skepp, med en huvudperson som snor en livbåt för sig själv och lämnar resten att drunkna.


Inspiration: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Du arbetar inhöljd i språk. Psykoanalysens djupa klangbotten eller KBT-skolornas själsbefriade manualer. Språk hur som helst, och framför allt: patienternas språk. Allt de säger och inte minst undviker att säga. Även om du sällan skulle få tid att skriva befinner du dig inuti det mänskliga språkets universum, och därmed i någon mån litteraturen.

Sjuksköterska

Skapa på arbetstid:

Att bli sjuksköterska kan betyda döden för din skapande verksamhet. Hastandet mellan patienter på överbelagd vårdavdelning ger ingen luft att skriva, eller tänka. Sannolikheten är större att du slutar skriva på ledig tid. Möjligtvis debattartiklar för att korrigera dina vänners många missuppfattningar. "Vårdplatsbrist betyder INTE att sjukhusen måste köpa in fler sängar!!! Står massor av sängar på tomma nybyggda avdelningar! Det är en förskönande omskrivning av SJUKSKÖTERSKEBRIST! Vilket i sig är en omskrivning för BRIST PÅ ATTRAKTIVA ARBETSGIVARE!!!"


Pengar: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Studielån: 250 000

Lön efter skatt, 75%: ca 18 000. Sugen på mer? Lönen står och stampar och din enda chans att höja den är att byta jobb. Lång och trogen tjänst göre sig icke besvär.


Schema och ledighet:

Du är viktig! Verksamheten står och faller med just dig! Därför kastas din arbetstid om hej vilt och ledighet beviljas först i sista minuten. Författarbesök kan du ta på din fria helg (om du inte skulle bli inbeordrad). Men så kommer äntligen den lediga dagen och du försöker skriva. Svårt, eftersom mobilen plingar var tionde minut. ”Kris! Kan du ta detta pass?” Och du vet exakt vilka som får lida om du inte tar det.

Att skapa känns snart som en onödig lyx. Lediga dagar tillbringas i sängen med persiennerna nere för att hålla migränen stången. Bokmässan? Varför utsätta sig för det? Fester? Kulturfolk som rynkar på näsan: Sjuksköterska? Först när du tillägger att du också skriver får du äntligen gillande blickar och följdfrågor. 


Inspiration: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Kärlek, ensamhet och döden. Detta finns i överflöd på jobbet, parat med katetrar och slemhosta. Det litterärt intressanta temat etisk stress uppstår allt oftare i denna svensk sjukvårds långsamma kollaps. Till slut återstår bara att gestalta eländet i de sköna konsterna: Måleri, poesi och organiserandet av en vårdstrejk.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.