Han sitter död i sin bil med pressvästen på

Reportern Ismail Al-Ghoul och tv-fotografen Rami Al-Rifi har dödats i Gaza

Ismail Al-Ghoul och tv-fotografen Rami Al-Rifi

I onsdags dödades reportern Ismail Al-Ghoul och tv-fotografen Rami Al-Rifi i en israelisk attack i Gaza.

De två journalisterna dog i tjänsten, på plats för att rapportera för Al Jazeera. I videoklipp ser man hur Al-Ghoul sitter död i en bil, iklädd sin väst med bokstäverna PRESS på. Han och Al-Rifi verkade som journalister i Gaza, trots att uppdraget är nästan omöjligt.

Ockupationsmakten Israel accepterar inte att några journalister och mediebolag närvarar i Gaza – vilket gör alla medier beroende av de få röster på plats som finns att tillgå. För Aftonbladets räkning har till exempel frilansjournalisten Muhammad Al-Masry bidragit med ovärderliga perspektiv, röster och berättelser.

 

Journalister som rapporterar från Palestina har varit hotade länge, också utanför Gaza.

Ett exempel, från innan den 7 oktober, är den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh, som dödades av israelisk militär våren 2022 samtidigt som hon arbetade med ett reportage från ockuperade Jenin på Västbanken.

Israel har erkänt och bett om ursäkt för att de sköt ihjäl henne – men ingen har ställts till svars eller åtalats. Det är så det ser ut nästan hela tiden.

I november förra året hölls en manifestation i Stockholm för att uppmärksamma de journalister som då hade dödats i kriget efter den 7 oktober.

Jag var där, tillsammans med många andra journalister och debattörer, och lyssnade på tal om hur centralt det är att journalister och medier fredas när de rapporterar från krigszoner, att de inte blir måltavlor och inte hindras i sitt arbete i Gaza. Då handlade det om ett 40-tal dödade journalister, en enorm siffra, också jämfört med andra krig och konflikter.

 

Men ingenting har ändrats, det har bara blivit värre. Vidrigare. Långt över 100 journalister har nu dödats i Gaza efter den 7 oktober.

Enligt Reportrar utan gränser har över 20 av dem dödats i tjänsten. Dessutom har en journalist dödats i Israel och två i Libanon medan de rapporterat om kriget.

Israels urskillningslösa våld mot Gazas befolkning fortsätter. Varje dag nya civila dödsoffer och bilder vi aldrig kommer att kunna glömma. Ismail Al–Ghoul och Rami Al-Rifi gjorde allt de kunde för att förmedla nyheter och vittnesmål från detta till omvärlden.

Attacken mot dem är ett angrepp inte bara på två människor, två journalister – utan också på själva sanningssökandet.

CAFÉ BAMBINO – Hur funkar egentligen en kastrering?

Följ ämnen
Israel
Gaza

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.