Linda Skugges läsporr slår ”hot book summer”

Litteratur kan möjligen rädda sexet snarare än att sex räddar litteraturen

Bilder ur Linda Skugges ”Fittstim – A shoal of Pussy”, av porrfilmskreatören The Carnal Camera.

Härförarna som drar ut till strid mot läskrisen antar allt mer desperata skepnader. Troget flankerade av kommersiella krafter som blandar sig i allt från välvilliga, ideella upprop på sociala medier för att ”make reading sexy again” till den stora nätbokhandelns kampanj ”hot book summer”. Till Linda Skugges nya porrfilm där hon läser högt ur sin senaste bok samtidigt som hon knullar och suger kuk. 

Nätbokhandelns försök att med hjälp av influencers försöka göra boken till sommarens sexigaste accessoar kan tyckas harmlös, eller rent av godhjärtad. Men målet är givetvis detsamma som Linda Skugges övergripande: att tjäna pengar. 

Men medan Skugges nya litteraturporrfilm är genomtänkt och på ett smart och konstnärligt vis kopplar ihop det hon skriver i ”50: Lämna mig inte” om onlyfanseriet och villkoren för en medelålders, kvinnlig kulturfrilans, är nätbokhandelns kampanj så uppenbart krängig och bäddar för att ge helt motsatt effekt.

 

Absolut, sex och sexighet säljer. Och att ”sälja grej med tjej” är ett av reklamvärldens äldsta trick. Men alla vet att synligt lästa böcker – helst vältummade med dammig antikvariatpatina, är betydligt läckrare än doften av nytryckta volymer som levereras i tajta fodral av wellpapp. 

Dessutom är det upplagt för katastrof om trendkåta icke-läsare hakar på hot book summer-kampanjen. Nappar åt sig random — helt fel — bok och inte ens läser den, och på så sätt försöker ragga upp en bokmal med utpräglad litteratursmak. 

Falska posörer av alla dess slag är det absolut osexigaste som finns, och att låtsas vara insatt i en bok, film, teaterföreställning eller ett konstverk man inte har full koll på kommer garanterat bränna alla liggchanser med personer som har just detta verk på sin topplista. 

Även här bräcker Skugge med sin läsporrfilm ”Fittstim – A shoal of Pussy” den stora nätbokhandelns kampanj. Vad man än tycker om hennes nya porriga stil, så både sticker hon ut mer och framstår som mer trovärdig. Som att hon verkligen vet vad hon gör och varför. Och hon ror faktiskt än en gång hem jämförelsen mellan att sälja sex (för njutning eller mer pengar) kontra att sälja kulturtexter (för dåligt med kredd och dåligt med pengar). Jag tycker faktiskt att hon lyckas väcka intresse för dessa frågor, och för sin bok, samtidigt som hon ligger bunden framstupa eller pratar in i sin sexpartners köttmikrofon.

 

Litteraturens sexiga potential ligger hursomhelst inte i poserande med böcker – influencers som flockas runt hashtaggar med sponsrat content är ju per definition avtändande. Det heta är inte heller själva läsakten. För, att läsa böcker är ju faktiskt en typisk ensamsyssla och mer av ett slags intellektuell onani som man helst ägnar sig åt ostörd under en filt. Om man inte är Linda Skugge då kanske, och har ett budskap som passar att gestalta på alla fyra i nätstrumpor.

Nej, det litteraturen kan bidra till i relationer, dejtingliv och samhället i stort, är samtalen och tankeutbytet den kan generera. Dessutom är den flitiga läsarens förmåga att sätta sig in i andra människors perspektiv och orientera sig i andra preferenser än sina egna i regel mycket mer upptränad än icke-läsarens. Och med denna förmåga kan man få rätt så ovärderliga nycklar till både sexliv och relationer generellt. Likaså till att försöka förstå världen vi lever i, och människorna i den.

 

Så, i bästa fall kan litteraturen kanske rädda sexet, snarare än att sex räddar litteraturen. Och Linda Skugges högläsningsporr gör man nog bäst i att förstå som en del av konstverket Linda Skugge, inom ramen för hennes artistnamn Lady Lazarus. Som i sin tur verkar handla ganska mycket om hennes metoder för att spela spelet i en kommersiell verklighet – och få ut så mycket som möjligt av den på vägen.

CAFÉ BAMBINO – Hur funkar egentligen en kastrering?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.