Bästa brödjobben för kulturarbetare: Del 2

Nino Mick vet vilka yrken som ger mest inspiration

Älskar du pengar? Kan du inte riktigt leva på dina kreativa strävanden? Gör något beprövat – skaffa ett riktigt jobb! Nino Mick har med hjälp av vänner och bekanta sammanställt en guide till möjliga brödjobb för kulturarbetare. I denna andra del får du tips om fyra yrken som inte kräver utbildning. Tröskeln är för låg för att inte testa.

Flyttgubbe, personlig assistent, kock eller bilmontör? De har sina för- och nackdelar.

Flyttgubbe

Skapa på arbetstid: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Redan under antiken släpade människor tunga ting från plats till plats. Din fördel som nutidsvarelse är att du har en mobil att anteckna dina idéer på medan du väntar på lastbilen. Nackdelen är att du inte har någon annan rast att tala om. Lunchen äter du på väg till nästa lägenhet. Men vänta dig ingen machokultur när det gäller ergonomi. Lådor bärs bäst på ryggen.

Pengar: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Studielån: ca 0. Körkort en fördel.

Lön efter skatt, motsvarande 75%: ca 18 000

Schema och ledighet: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Du jobbar sannolikt på timmar. Frihet! Eller? Tacka nej till tre jobbiga pass i rad och hatet från kollegorna lär inte lindras av att du ”har flow”. Den visstidsanställdas dåliga samvete är en effektiv slavdrivare. Flyttfirmans framförhållning är emellertid kort så du kan se det som ett ge-och-ta-förhållande.

”Ledig tid” är förresten relativt. När händerna svider efter tolv timmars kånkande så mår du toppen (ja, faktiskt) men kan inte tänka en tanke. Fast skit samma. Konst och kultur kan du ägna dig åt som förslitningssjukskriven femtioåring.

Inspiration: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

In i folks hem mitt i skilsmässan, brytpunkten, glädjen, tragedin – vad som än tvingar människor att packa och städa i flera veckor måste vara något alldeles extra. Och för dig berättar de alltid mer än vad de behöver. Njut du av förälskelsefasen, den första tiden i ett nytt jobb när ögonen är vidöppna och intrycken klara. Snart kommer alla hus och människor se likadana ut. 

 

Personlig assistent

Skapa på arbetstid: / Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Jobbet kan anta radikalt olika skepnad. En förutsägbar tillvaro hos samma person i flera år, eller fläng mellan flera olika på ett vis som påminner om hemtjänst? Tips är att hitta en assistansberättigad som också älskar att skapa, så kan ni göra kreativ verkstad ihop med hens andra assistenter. Vakennattpass kan lämpa sig utmärkt för skrivande eller repetition av repliker.

Pengar: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Studielån: 0. Betald utbildning.

Lön efter skatt, motsvarande 75%: ca 17 000 plus OB (vilket kan vara betydande).

Schema och ledighet: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Jobba komprimerat och få timmarna gjorda på få dygn. Men passa på medan du är ung och sömnen funkar, man kan bli trött på ledig tid av sovande jour. Ledighet för till exempel att hålla workshops går ofta att styra upp genom att byta pass med arbetskamrater.

Inspiration: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Du skjuter rullstolar genom årstidsväxlingarna. Du hjälper till med mat och kläder, kanske utan bekräftelse på att du gör ett bra jobb, i det fall personen varken har muntligt språk eller teckenspråk (vilket är god förberedelse för att vänta på recensioner som aldrig kommer på de nerbantade kultursidorna). Oavsett är det bara att fortsätta ge omsorg åt text och människor. Prat och babbel kanske ändå är överskattat? Är inte bildkonst och dans bättre än litteratur?

Ovan beskrivna tillvaro kännetecknar en god arbetsplats, men risken finns att du snarare finner dig i ett absurt kammarspel med en dysfunktionell familj inklusive intressekonflikter och konstiga stämningar. Även det kan vara inspiration, men beakta tystnadsplikten! Kanske är det bästa för skapandet ändå lite arbetsro. Att gå glad till jobbet och komma hem med energi kvar. Trivs du inte – hitta ett annat!

 

Kock

Skapa på arbetstid:

Har du kastat dig över varje ny säsong av ”The Bear”? Inte ser du nån där sitta och komponera en musikal! I storkök som på sjukhus och skolor kan det finnas mer uppstyrda raster.

Pengar: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Studielån: ca 0-100 000

Lön efter skatt, 100%: ca 22 000 plus OB och ersättning för övertid. Massor av övertid.

Schema och ledighet: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Fem kvällar i veckan, åtta till tio timmar. Eller varför inte tolv timmar. Och kanske kan du komma in extra dag sex? Kom igen nu! Vad fan kan du göra som är viktigare än att jobba? Ledigt för bokmässan? Kanske, kanske inte. Vi får se om det finns nån som kan täcka upp. Har du bara 50 timmar övertid den här månaden? Kom in extra!

Ett mönster för yrket är att restaurangjobben är mindre lämpade för kulturarbetare, deltid godtas knappast, möjligtvis timanställning men då med en förväntan att (surprise!) jobba så mycket som möjligt. Kock i offentlig sektor på kommunens storkök ger mer normala villkor utan krav på övertid, lika så lunchkock.

Inspiration: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Möjliga titlar till din diktsamling: ”Tänd en gaslåga under din vrede”, ”Hon är pissförbannad”, ”Kockar som hatar krögare”. Alternativt kroggäster. Det som kallas samhällets ”baksidor” har helt enkelt blivit din omgivning. Sprit, knark, ekonomisk och organiserad brottslighet. Diskaren har inga papper och får sparken utan lön, så nu hinner du inte skriva för ni måste bli syndikalister och fixa en löneindrivningsblockad. Och du kan inte ens göra en bok om det för det har Daria Bogdanska redan gjort. 

Måhända har du vid det här laget glömt att du älskar mat och matlagning, men allt kreativt arbete är besläktat och kanske kan du finna ett kryddmått salighet i känslan av att smula oregano mellan fingrarna.

 

Bilmontör

Skapa på arbetstid: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Böna och be om ett längre produktionsstopp! Efter att ni städat linen kanske du får lite tid att skriva. Medan du monterar går det att lyssna på ljudböcker i hörlur. Men kanske blir du snarare infångad i samtal med en kollega. Vilket kan bli oväntat kreativt. 

Pengar: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Studielån: ca 0. Eventuellt truckkort vid lagerjobb.

Lön efter skatt, 100%: ca 26 000 plus övertidsersättning. Knixigt att få deltid, se nästa punkt.

Schema och ledighet: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Bilfabriker är strikta maskinerier, men ingen kan neka tjänstledighet som har stöd i lagen (t.ex. för studier). Mindre underleverantörer kan vara mer flexibla och personliga. Med lite framförhållning går det att få ledigt. Du kan jobba dag, kväll, natt. Motsatsen till produktionsstopp är långa perioder av beordrad övertid. Även söndagar. Det suger.

Inspiration: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Arbetskamraterna, din livsluft! Se till att säkra platsen som ”den schysta som skriver” och hoppas att folk kommer till dig med sina galna historier från krogen.

Men själva arbetet? Det finns begränsad inspiration i ett bilsätes olika delar. Möjligtvis finns det för poeten något att hämta i det mentala tillstånd som uppstår när man jobbar skitfort och har flow, inte tänker alls, bara låter kroppen köra. Uttråkning är kreativitetens moder? Och söndagsångest dess fader.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln