Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Allt fler mår dåligt bara av tanken på träning

Ny undersökning: Kroppshetsen är ett växande hot mot folkhälsan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 06.30

Andelen som får dåligt samvete bara av tanken på träning har ökat från 31 till 38 procent på bara ett år. Hela 42 procent av kvinnorna upplever att de påverkas negativt av samhällets kroppsideal, enligt en undersökning i Stockholm. Det är en utveckling som inte bara hotar folkhälsan utan också drar ner människors psykiska välbefinnande, skriver debattörerna.

DEBATT. Träning har en odiskutabel plats som en av de viktigaste faktorerna för vår fysiska och psykiska hälsa. Men allt fler mår dåligt bara av att tänka på att träna.

Kroppsidealen och den ständiga jakten på perfektion gör att många unga förknippar träning med hets snarare än med välmående. Det är ett misslyckande för branschen. 

 

En aktuell undersökning från Verian (tidigare Sifo) på uppdrag av Friskis & Svettis i Stockholm visar en alarmerande utveckling.

Andelen som får dåligt samvete bara av tanken på träning har ökat från 31 till 38 procent på bara ett år. Hela 42 procent av kvinnorna upplever att de påverkas negativt av samhällets kroppsideal.

Det är en utveckling som inte bara hotar folkhälsan utan också drar ner människors psykiska välbefinnande. 

En paradox som gör oss sjuka 

Träning är något som borde göra oss starkare, både i kropp och själ. Men när fokus skiftar från välmående till prestation och utseende, trumfas de positiva effekterna ut. Unga människor pressas att sträva efter mycket svåruppnåeliga kroppsideal.

Många känner att de aldrig duger, oavsett hur mycket de tränar eller bantar. En del av dem frestas att ta genvägar i form av dopning eller fastnar i ätstörningar, tvångsmässig träning eller ortorexi.

Detta är inte bara en individuell börda – det är ett samhällsproblem som påverkar folkhälsan negativt. 

Träningsbranschens ansvar 

Vi som möter ungdomar - i träningsbranschen, i stödorganisationer, i egenskap av influencers och träningsprofiler - har ett stort ansvar att förändra detta.

Många aktörer i våra branscher har, mer eller mindre medvetet, bidragit till att cementera bilden av att träning är något man gör för att bli snyggare, smalare eller mer muskulös snarare än för att må bra. Budskap som får vissa att pressa sig alltför hårt, och som får andra att i stället tappa all lust. 

Det är dags att vi tar vårt ansvar och hjälper till att vända den här trenden. Vi måste våga omformulera våra budskap och låta träning vara en plats fri från skeva kroppsideal och prestationshets.

Träning ska handla om att röra på sig för att vi älskar våra kroppar, inte för att vi hatar dem eller för att leva upp till extrema kroppsideal.

Släpp bilden av att träning handlar om att se ut på ett visst sätt

All rörelse räknas 

En positiv del av Verians undersökning är att de största hälsofördelarna uppnås när människor går från att träna mindre än en timme i veckan till att röra sig lite mer.

Detta visar att man inte behöver träna hårt eller ofta för att få stora hälsofördelar – all rörelse räknas. Denna enkla men kraftfulla insikt borde genomsyra träningsvärlden.

Det är hög tid att vi fokuserar på att träning handlar om välmående, inte prestation som är fallet i elitidrott. 

En uppmaning till andra aktörer 

Vi utmanar nu andra aktörer inom träningsvärlden, influencers, organisationer och media att slå följe med oss på denna resa mot en hälsosammare syn på träning.

Vi ska konsekvent uppmana till nolltolerans mot dopning och skadliga kroppsideal. Vi ska vara ambassadörer för en sund och balanserad syn på träning och mat. Vi ska våga ta de svåra samtalen med dem som verkar må dåligt av sin träning. 

Vi vill också rikta en särskild uppmaning till influencers och media: ta ansvar för vad ni kommunicerar. Det ni publicerar påverkar människor, särskilt unga.

Släpp bilden av att träning handlar om att se ut på ett visst sätt och börja i stället lyfta fram träningens verkliga fördelar – att stärka kroppen och sinnet, att hitta glädje och gemenskap. 

Vi behöver en förändring – nu 

Vi måste hjälpas åt att vända på kroppshetsen och skapa en mer inkluderande syn på träning. Tillsammans kan vi skapa en miljö där alla känner sig välkomna att röra på sig, oavsett hur de ser ut eller vilka förutsättningar de har.

Det är dags att lämna prestationerna och pressen bakom oss – och låta välmåendet styra. 


Andreas Strömberg, ordförande Friskis & Svettis Stockholm
Mia Qwärnström, verksamhetschef Friskis & Svettis Stockholm
Fredrika Sandell, generalsekreterare riksföreningen Frisk & fri
Nikita Zeiloth, ordförande riksföreningen Frisk & fri
Maria Näreby, nationell samordnare på Prodis (Prevention av dopning i Sverige)
Jonas Karlsson, sportjournalist och föreläsare Prodis ”100 procent ren hårdträning”
Petra Månström, journalist och löpcoach Maratonpodden
Nino Hellman och Julia Hansson, dansare och influencers under namnet ”Nino & Julia”
Cecilia Ehrling Danermark, dansare och influencer


Fotnot: Verianundersökningen omfattar 1 402 intervjuer bland boende i Stockholms län, 18-69 år. 

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln