Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Våra krav på Kullgren i fiskeförhandlingarna

MP: Stoppa det storskaliga industrifisket av strömming i Östersjön

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 09.08 | Publicerad 06.30

Följ ämnen
Snart ska Peter Kullgren och EU:s övriga fiskeministrar fatta beslut om nästa års fiskekvoter. Kullgrens agerande i fiskepolitiken har tyvärr inte imponerat hittills. Här är våra krav på ministern inför de nya förhandlingarna, skriver Isabella Lövin och Daniel Helldén.

DEBATT. Om några veckor ska EU:s fiskeministrar, däribland landsbygdsminister Peter Kullgren, fatta beslut om nästa års fiskekvoter. Det är ett viktigt tillfälle att sätta Östersjöns framtid i centrum.

Trots att bestånden balanserar på kritiskt låga nivåer har EU-kommissionen det här året föreslagit att strömmingsfisket i centrala Östersjön ska öka med hela 108 procent jämfört med förra året. Samtidigt erkänner man tillsammans med forskarna att det råder stora osäkerheter kring siffrorna man baserar förslagen på. 

 

I onsdags presenterades regeringens ståndpunkt i frågan. Även om Sveriges hållning är mer försiktig än vad kommissionen föreslagit, menar vi att det är långt ifrån tillräckligt.

Forskare från SLU varnar för att det kommer ta minst 25 år med mycket låga kvoter för att bygga upp beståndet i norr. I det läge vi är nu så räcker det inte att bara undvika beståndskollaps. 

Kullgrens agerande i fiskepolitiken har tyvärr inte varit imponerande hittills

Vi ställer därför följande krav på Peter Kullgren, som inte bara kan ha detta års fiskekvotsförhandlingar i åtanke, utan måste se till den långsiktiga utvecklingen för Östersjön totalt sett: 

  1. Begär av kommissionen att snarast ta fram en återhämtningsplan för hela Östersjön som omfattar flera arter och deras samspel i ekosystemet. Fiskekvoterna måste hållas nere under en längre tid för att ge strömmingsbestånden chans att växa sig starka igen – att enbart överleva är inte tillräckligt.
  2. Stoppa det storskaliga industrifisket av strömming. I dag går hela 95 procent av det svenska industriella fisket till att producera fiskmjöl. Detta måste upphöra. Sveriges mål i fiskekvotsförhandlingarna bör vara att all fisk ska gå till direkt humankonsumtion.
  3. Stärk det kustnära fisket och bevara vår kultur. Sverige bör leda en koalition av länder som arbetar för att bevara det kustnära, småskaliga, hållbara fisket och den kultur som är så mycket mer än bara en ekonomisk transaktion. Kustsamhällenas överlevnad är beroende av ett levande hav, och deras värde kan inte mätas i kvoter och kronor.
  4. Minska laxfisket och skarpsillfisket avsevärt. Kommissionens förslag på kvotminskningar för dessa arter är inte tillräckliga. Vi vill inte att dessa bestånd riskerar att drabbas av samma katastrof som strömmingen och torsken.
  5. Begär vetenskaplig rådgivning som tar höjd för klimatkrisen och osäkra data. Det är avgörande att nästa års vetenskapliga rådgivning tydligare redovisar de osäkerheter som finns i beräkningarna. Idag är dessa osäkerheter alldeles för dolda, vilket underminerar en ansvarsfull politik.

 

Utöver dessa krav måste Sverige också kräva transparens i fiskekvotsförhandlingarna. I dag sker dessa förhandlingar bakom stängda dörrar, utan någon som helst insyn för medborgarna.

Trots att haven tillhör oss alla är det omöjligt för oss att få veta vem som säger vad när framtiden för Östersjön bestäms. Det är odemokratiskt och helt oacceptabelt. Vi förutsätter att det finns en total samsyn kring denna öppenhetsprincip i riksdagen.

 

Trots att regeringen själva la ned den svenska rösten i ministerrådets omröstning om den så kallade nödbromsen röstade samtliga svenska parlamentariker, utom Sverigedemokraterna, för Miljöpartiets förslag i EU-parlamentets fiskeriutskott för att behålla nödbromsen i EU:s fiskerilagstiftning – den avgörande skyddsmekanism som finns för att stoppa fisket om risken för en beståndskollaps överstiger fem procent.

Detta var en stor seger för oss denna mandatperiod. 

 

Men trots den räddade nödbromsen finns ingen tid att luta sig tillbaka. Östersjön står inför flera akuta kriser. Utfiskning, värmeböljor, försurning och övergödning påverkar hela ekosystemet otroligt negativt. Östersjön är ett av världens minsta och mest förorenade innanhav och detta kräver omedelbara, omfattande åtgärder.

Peter Kullgrens agerande i fiskepolitiken har tyvärr inte varit imponerande hittills. Det krävs nu att han tar ansvar för att skydda vårt gemensamma hav. 


Isabella Lövin, EU-parlamentariker och gruppledare i fiskeriutskottet (MP)
Daniel Helldén, språkrör (MP)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.