Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Tillåt nattjobb – annars flyr företag från landet

Företagarna: Spotify först ut och fler kommer att följa efter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 06.30

Varför ska ett föråldrat synsätt på arbete hindra företag från att utvecklas och bedriva sin verksamhet i Sverige? Förbudet mot nattarbete måste reformeras, skriver Lise-Lotte Argulander, Företagarna.

DEBATT. Sverige halkar efter resten av världen när vi vägrar reformera våra mossiga regler för nattarbete. I veckan fick Spotify nej till nattarbete från Kammarrätten.

Nu kommer kallduschen: företaget flyttar verksamhet utomlands. Det är ett hårt och helt onödigt slag mot Sverige som företagarland. 

 

I Sverige finns ett förbud mot nattarbete i lagstiftningen som kan förhandlas bort genom att teckna kollektivavtal. Men för företag utan kollektivavtal krävs ett särskilt undantag mot förbudet, ett undantag som ges av Arbetsmiljöverket.  

Problemet är att Arbetsmiljöverket bara kan tillåta nattarbete om det föreligger ”särskilda skäl”, vilket i dagsläget innebär att arbetet måste tillgodose ”viktiga samhällsintressen eller angelägna servicebehov”.

 

Spotifys önskemål var att låta 250 medarbetare arbeta natt (kl 00-05), vilket är förbjudet i Sverige. Men Kammarrätten menade att Spotify inte hade tillräckliga skäl, trots att företaget driver en global verksamhet som måste fungera dygnet runt.

Utvecklare måste helt enkelt kunna drifta plattformen, alltid. Nu har Spotify alltså fått nej och svarat att man måste flytta verksamheten till andra länder. 

Det här är godtyckligt. För samtidigt får andra företag, som restauranger eller affärer, tillstånd att hålla öppet dygnet runt genom sina kollektivavtal.

Hur är restaurangbesök ett mer "angeläget servicebehov" än möjligheten att lyssna på Spotifys globala musikstreamingtjänst? 

Frågan vi måste ställa oss är varför ett föråldrat synsätt på arbete ska hindra företag från att utvecklas och bedriva sin verksamhet i Sverige

Förbudet innebär att många företag i dag tvingas att teckna kollektivavtal för att ändå kunna bedriva nattarbete. Men alla företag vill inte teckna avtal. Enligt våra undersökningar väljer exempelvis sex av tio småföretag bort kollektivavtal för att det inte passar deras verksamhet.

Ibland saknas det också passande kollektivavtal som medger nattarbete i just den bransch de är verksamma i. 

 

Frågan vi måste ställa oss är varför ett föråldrat synsätt på arbete ska hindra företag från att utvecklas och bedriva sin verksamhet i Sverige. Det borde inte vara svårare än att om företag och anställda är överens, ska nattarbete tillåtas.  

Vi ser nu tydliga konsekvenser av det generella förbudet mot nattarbete: företag flyttar utomlands för att vi inte reformerar praxis och lagstiftning. Om vi fortsätter så här kommer vi att se fler företag lämna landet, och Sveriges näringsliv kommer att stagnera. 

 

Arbetsmiljöverket har länge kritiserats för sin snäva tolkning av ”särskilda skäl” och oviljan att ge dispens för nattarbete. Kammarrätten hade chansen att ta till sig av kritiken och visa att vi är ett modernt land som välkomnar företagande – oavsett när på dygnet det sker. I stället valde de att hålla fast vid gamla principer.  

Vi menar att det är hög tid att uppdatera tolkningen av ”särskilda skäl” för nattarbete. Sverige ska vara ett land som stöttar företagare, även de företagare som vill hålla öppet när andra sover. 


Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert, Företagarna 

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln