Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Ni försöker undergräva förhandlingssystemet

Fastighetsägarna svarar Hyresgästföreningen om hyresförhandlingarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-10-08 16.01

Självklart finns det hyresgäster som har det tufft. Men att ställa dessa hushåll mot påhittade miljonvinster vinner ingen på. Det bidrar bara till att undergräva förhandlingssystemet. Replik från Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm.

REPLIK. I en debattartikel hävdar Susanne Sjöblom från Hyresgästföreningen (HGF) att hyresförhandlingarna handlar om valet ”mellan att säkerställa fortsatta mångmiljonvinster för fastighetsägarna eller att ge människor, exempelvis ensamstående mammor och deras familjer, ett tryggt boende”.

Att beskrivningen inte speglar verkligheten är olyckligt, men värre är att den bidrar till att undergräva det förhandlingssystemet.

 

Sedan 2023 kan en skiljeman avgöra hyresutvecklingen om inte parterna kommer överens. Tidigare styrde HGF utvecklingen. Utan en överenskommelse blev det ingen höjning. Hyresvärden tvingades acceptera HGF:s bud.

Lönsamheten i förvaltningen av hyresrätter försämrades kraftigt. Under den låga räntans era räddades situationen av stigande fastighetsvärden. Men det går inte att betala räkningarna med dessa, om inte värdet belånas, vilket inte är en hållbar strategi.

Efter de senaste årens kostnadsökningar har många bostadsbolag svårt att få ihop affären. Det var detta lagstiftaren ville undvika. Parterna skulle bli jämbördiga för att skapa rimliga villkor för både hyresvärdar och hyresgäster.

 

HGF agerar nu för att kortsluta lagstiftningen, bland annat genom att försvåra andra förhandlingar för fastighetsägare som företräds av Fastighetsägarna. Att förvrida verkligheten för att påverka skiljemännen, som i Sjöbloms artikel, är ett annat exempel. 

För att lyfta fram hyresgästernas situation hänvisar hon till en rapport som bygger på självskattning med låg svarsfrekvens. SCB:s statistik ger en annan bild. Kvarboende hyresgästers inkomster har ökat med 4,3 procent per år mellan 2016 och 2024. Snittet för samtliga hushåll var 3,8 procent. Köpkraften efter att hyran är betald ökade i snitt med 50 000 kronor under perioden.

 

Självklart finns det hyresgäster som har det tufft. Vi delar Sjöholms syn att staten behöver göra mer.

Men att ställa dessa hushåll mot påhittade miljonvinster vinner ingen på. Det bidrar bara till att undergräva förhandlingssystemet.


Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.