Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

L-politiker: Släpp fram Kristersson

”Ett samarbete med S kan få förödande konsekvenser”, skriver åtta liberaler

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-01-08

Liberalerna bör släppa fram en moderat statsminister – med det tydliga villkoret att vi inte tolererar att regeringen gör upp med Sverigedemokraterna, skriver åtta lokala L-politiker.

DEBATT. När nu flera alternativ till regeringsbildning testats – och misslyckats – är det hög tid att omvärdera tidigare positioner. 

Vi är alla verksamma som politiker på lokal nivå. Några av oss samarbetar i Alliansen och andra med Socialdemokraterna. Men vi har en sak gemensamt. Vi tror att det är bättre för Sverige att Ulf Kristersson blir statsminister än att Socialdemokraterna tillåts att sitta kvar vid makten i ytterligare fyra år. Och vi är övertygade om att det är bättre för Liberalerna med en borgerlig statsminister. 

Sverige är ett bra land. Men det finns stora problem. En rad basala samhällsfunktioner fungerar inte längre som medborgarna förväntar sig. Det behövs omfattande reformer vad gäller jobb, skatter, bostäder och utbildningar. 

Den rödgröna regeringen har ett stort ansvar för många av de misslyckanden vi ser i dag. Man har saknat både kraft och förmåga att anpassa statens uppdrag till ett förändrat samhälle. Konsekvenserna för Sveriges kommuner och regioner har varit kännbara och negativa. I allt högre utsträckning har det lokala fått kompensera för statens oförmåga att leverera på sitt uppdrag. 

Att i det läget ge den rödgröna regeringen förnyat förtroende blir oerhört märkligt. 

För Liberalernas del skulle ett samarbete med Socialdemokraterna kunna få förödande konsekvenser.

Med ett valresultat på 5,5 procent är partiet i ett mycket utsatt läge. Valresultatet på nationell nivå var en besvikelse. Läget har sedan dess förvärrats. I flera mätningar ligger Liberalerna nu under riksdagsspärren.

Det visar tydligt att många allmänborgerliga väljare lämnar partiet när det på riksplan förs diskussioner med Socialdemokraterna. 

Det är inte så konstigt. Liberalerna är ett parti som de senaste valen har haft få trogna väljare, men en stor potential bland alliansväljare. Enligt Demoskops eftervalsundersökning kom 37 procent av de nya väljarna i valet 2018 från Moderaterna. Och bland de som övervägde att rösta på Liberalerna var drygt 40 procent M-väljare. Att i det läget samarbeta med Socialdemokraterna ter sig riskfyllt.

Vi borde tvärtom skapa förtroende hos vår målgrupp av öppensinnade och borgerliga väljare. 

Klarar vi inte av att mobilisera denna bas är risken stor att Liberalerna åker ur riksdagen vid nästa val.

Långsiktigt är det viktigt att det finns en stark liberal kraft på den borgerliga sidan i svensk politik. Detta för att förhindra framväxten av ett nationalistiskt och värdekonservativt block. 

Liberalerna bör därför släppa fram en moderat statsminister – med det tydliga villkoret att vi inte tolererar att regeringen gör upp med Sverigedemokraterna. På så sätt möjliggör vi för viktiga samhällsreformer samtidigt som vi driver utvecklingen i en liberal riktning. 


Louise Eklund, regionråd, Malmö (L)
Bengt Sylvan, kommunalråd, Danderyd (L)
Axel Darvik, kommunfullmäktigeledamot, Göteborg (L)
Reidar Svedahl, kommunalråd, Norrköping (L)
Johan Thomasson, gruppledare, Region Gotland (L)
Sofia Hallgren Remnert, gruppledare, Nyköpings kommun (L)
Tommy Rydfeldt, gruppledare, Region Halland (L)
Mathias Lindow, komunalråd, Österåkers kommun (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.