Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Målvakten hjälte i straffdrama: "Mind games"

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2024-08-29 23.27

Isak Pettersson i samband med Elfsborgs straffseger mot Molde.

Allt avgjordes på straffar. Då blev Isak Pettersson hjälte – och såg till att hans Elfsborg säkrade spel i Europa League.

– Jag njöt under hela straffläggningen, säger målvakten efteråt.

Torsdagens playoffmöte mellan Elfsborg och Molde var en dramatisk historia. Trots ett stundtals massivt spelövertag lyckades Boråslaget aldrig spräcka Moldes målnolla. När gästernas Veton Berisha satte 1–0 i den andra halvleken var det i stället oavgjort.

Det resultatet höll sig ända fram till straffläggning.

Framför en vilt jublande hemmapublik traskade Isak Pettersson fram till målet för att möta Moldes olika straffläggare.

– Jag hade bra feeling. Speciellt med det trycket fansen skapade. Jag kan inte sätta ord på det men jag bara njöt, säger han.

”Pressen på skytten”

Först räddade Pettersson Markus Kaasas straff och fick sedan se Eirik Hestad skjuta över. Under tiden passade han på att göra sitt bästa för att psyka motståndarna.

– Jag älskar det där. Som målvakt är pressen på skytten och kan man göra minsta lilla för att få honom att tveka gör jag det. Det är 'mind games' och jag känner mig självsäker, säger Pettersson.

”Tagit chansen”

Målvakten värvades till Boråslaget inför säsongen och tillbringade en stor del av våren på bänken bakom dansken Marcus Bundgaard Sørensen. Men med den nye tränare Oscar Hiljemarks intåg har Isak Pettersson sedan i somras fått betydligt mer speltid.

– När man väl får chansen måste man ta den och det tycker jag att jag har gjort. Man vill ju spela så det är klart att det känns bra. Han (Oscar) sa till mig att gå ut, gör ditt bästa och njut, säger Pettersson.

Gruppspelet till Europa League lottas på fredagen. Det blir första gången sedan 2013 som Boråslaget spelar i ett europeiskt gruppspel.

– Det kommer vara massa coola matcher och lag men vi ska vara konkurrenskraftiga också. Vi ska inte vara nöjda med att bara komma in i Europa League, säger Isak Pettersson.