Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

Så många miljoner tjänar MFF på Europa League

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-08-28 06.15

Malmö FF missade Champions League, men får trösta sig med spel i Europa League.

Där blir grundplåten för skåningarna cirka 98 miljoner kronor.

– En väldigt bra startplatta, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Om Malmö FF hade gått vidare till fotbollens Champions League hade klubben fått en startsumma på cirka 212 miljoner kronor, men Sparta Prag blev för tufft i playoff (0–4 sammanlagt).

Nu väntar i stället spel i Europa League och där får MFF en startsumma på cirka 98 miljoner kronor. Knappt hälften är en form av tröstsumma eftersom laget åkte ut i det sista kvalsteget till Champions League.

Förutom att de tre Europaturneringarna får ett nytt sportsligt format har det skett vissa förändringar vad gäller den ekonomiska biten. Förenklat går det att säga att pengarna i varje turnering fördelas i tre delar – en startpott, en värdepott och och en prestationspott.

Sämre tv-avtal

– Värdepotten står nu bara för 35 procent (av pengarna som fördelas), det var mer tidigare. Så är du framgångsrik i turneringen har du större möjlighet att jobba ihop mer pengar, säger Niclas Carlnén.

Pengar från tv-avtalen ryms i värdepotten och där har det skett en förändring vad gäller fördelningen. Lag från de stora ligorna som har ett högt värde på sitt nationella tv-avtal gynnas av detta.

– Så kommer det ju att vara, men vi var väldigt högt rankade tidigare eftersom Uefa hade fått in mycket pengar på det svenska tv-avtalet. Nu är det betydligt sämre tv-avtal i Sverige, vilket direkt ger en effekt.

Samtidigt tror Carlnén att effekten blir mindre än tidigare eftersom tonvikten nu läggs på sportslig framgång.

– Lyckas man sportsligt tycker jag att det är viktigt att man får betalt för det, snarare än att man får betalt för vilket marknadsvärde ett land har eller vilken historisk framgång man har haft tidigare.

Varje placering ger pengar

I det nya Europa League skapas en serie med 36 lag där varje klubb möter åtta olika motståndare – fyra matcher spelas hemma och fyra på bortaplan.

En vunnen match ger runt 5,1 miljoner kronor och en oavgjord match ger 1,7 miljoner kronor. Lag 1–24 går vidare till utslagsmatcher – för lagen 25–36 är det färdigspelat.

– Samtidigt ger varje position i tabellen ytterligare intäkter. Så det finns incitament för att det ska vara intressant hela vägen, säger Niclas Carlnén.

En sistaplats ger en andel i placeringsbonus om cirka 855 000 kronor. Serievinnaren får 36 andelar – vilket ger drygt 30 miljoner kronor i intäkter.