Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

Parahockeyspelaren: "Idrotten har räddat mig"

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 06.11

OS största åsiktsstorm handlade om kön. Nu inleds Paralympics – och för första gången deltar en transperson.

För Robin Dahlstedt missar debatten om transpersoner och könstillhörighet en viktig poäng:

– Det är idrotten som har räddat mig, säger landslagsspelaren i paraishockey.

Två gånger har Robin Dahlstedts kropp förändrats i grunden. I tonåren handlade det om att det han visste i huvudet inte stämde överens med det fysiska. Robin blev, efter behandlingarna, man.

Andra gången kom förändringen plötsligt och ovälkommet:

– Det började med vänsterfoten. Den började hänga. Och det är klart att det är skitjobbigt. Men jag har inte fått den där dippen, idrotten har räddat mig från den.

”Som vilken som helst”

Robin Dahlstedt har spastisk parapares, en neurologisk sjukdom där muskler spänns och försvagas i underbenen och fötterna.

– Min kropp den blir ju sämre och sämre. Jag kan inte komma ihåg hur det känns att gå normalt längre.

Barndomsårens idrottande har i vuxen ålder blivit full satsning på paraishockey.

– Min fysio brukar säga att ”ditt problem Robin är inte att du har en funktionsnedsättning. Ditt problem är att du bara löser saker hela tiden som kanske inte alltid är optimalt för din kroppsbelastning”, säger han och fortsätter:

– Visst, man kan känna att det är skit någon dag, men sedan får man så mycket utlopp för allt i idrotten. Hade jag inte haft idrotten hade jag säkert suttit hemma instängd i min lägenhet som många med en funktionsnedsättning gör. Jag kan leva som vilken annan som helst.

Hatisk debatt

Det tycker inte Elon Musk, världens rikaste person, att Robin Dahlstedt ska få göra. Inte på grund av sin funktionsnedsättning utan på grund av sin könsidentitet.

Under OS blossade en hatisk debatt upp kring boxarna Imane Khelif, Algeriet, och Lin Yu-Ting, Taiwan, som båda vann guld. Män i kvinnokläder hette det. Trots att båda är kvinnor, inte transpersoner. Musk var en av alla högljudda som tyckte att boxarna inte skulle få delta.

Robin Dahlstedt följde debatten.

– Att behöva gå igenom det måste ju vara helt fruktansvärt. När man faktiskt är född kvinna och är kvinna. Men det är ju samhällsnormer, att en kvinna ska se ut på ett visst sätt.

Själv är han nyanserad när det kommer till frågan om transpersoners deltagande i tävlingssammanhang.

– Alla ska kunna idrotta. Samtidigt förstår jag att man måste få till schyssta regler.

Italienska först ut

I Paralympics i Paris blir Valentina Petrillo första transperson att delta. Italienskan ”kom ut”, som hon själv uttrycker det, som kvinna 2017. Med hjälp av hormonbehandling kunde hon sänka sina testosteronnivåer så att de är i linje med internationella regler för kvinnors paraidrott. 50-åringen ska tävla i 200 och 400 meter, i kategorin T12 för idrottare med synnedsättning.

Petrillo förväntar sig kritik och nätmobbning av den sort som drabbade Khelif och Lin.

– Men jag är här, jag har kämpat i flera år för att komma hit och jag är inte rädd. Jag är den jag är, säger hon till nyhetsbyrån AFP.