Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Elfsborg till EL – efter straffdrama

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2024-08-29 21.45

Elfsborg firar straffsegern mot Molde i Europa Leagues playoff.

Elfsborg är klart för Europa Leagues gruppspel. Det står klart efter ett dramatiskt playoffmöte där norska Molde besegrades på straffar.

– Jag är väldigt glad och stolt, säger tränaren Oscar Hiljemark.

Med Hiljemark vid rodret har Elfsborg förvandlats till ett av allsvenskans formstarkaste lag. Något som har märkts även ute i Europa.

Men i Europa Leagues playoff krävdes det straffar för att skilja Elfsborg och Molde åt. För trots en stundtals massiv press lyckades Boråslaget – som vann det första mötet med 1–0 förra veckan – inte få hål på norrmännen under ordinarie tid.

– Vi gör en extremt väl genomförd fotbollsmatch. Min känsla är att vi sitter helt i förarsätet och bör punktera matchen, säger Hiljemark.

Mållös förlängning

I stället var det den före detta Hammarbyanfallaren Veton Berisha som gjorde matchens första – och enda – mål i den andra halvleken.

– De gör ett briljant anfall. Ibland måste man bara säga bra gjort och efter det gör Isak två räddningar som är extremt viktiga, säger Oscar Hiljemark.

Den efterföljande förlängningen slutade mållös vilket innebar totalt 1–1 över båda matcherna. Därmed krävdes ett straffavgörande.

Framför en vilt jublande hemmaklack räddade målvakten Isak Petterson en straff samtidigt som Moldes Eirik Hestad sköt över. Niklas Hult såg sedan till att skjuta segern till Elfsborg.

Miljonregn

Tack vare resultatet har Elfsborg säkrat omkring 50 miljoner kronor för att delta i Europa Leagues gruppspel. Sedan tillkommer ytterligare miljoner för segrar, oavgjorda matcher samt tv-avtal.

Lottningen till gruppspelet sker på fredag. Där kan Elfsborg ställas mot lag som Manchester United, Tottenham, Roma, Lazio eller Porto.

– Jag hoppas på sämsta möjliga motstånd. Vi ska ju gå vidare, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.